Už jste někdy navštívili francouzskou provincii Bretaň? Pak si určitě pamatujete na krásné dózy plné sušenek, které zdobí tamní domácnosti i obchody. Původně typická místní specialita se už dávno stihla proslavit i za hranicemi Francie. Není divu, máslové keksy s lehce slanou chutí a jedinečnou texturou skvěle doplní každý čajový dýchánek. Přečtěte si, jak z jednoho těsta najednou připravit čtyřicet kousků, které vydrží až týden! Pokud je samozřejmě nesníme hned po upečení…
Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, pak ho jemně prošleháme a promícháme s mořskou solí (pokud používáte francouzskou hrubozrnnou sůl, rozdrťte ji najemno). Přidáme cukr, 3 žloutky a šleháme, dokud se nevytvoří krémová hmota. Postupně přisypáváme mouku, aby se těsto hezky propojilo. V tuto chvíli je potřeba pracovat co nejrychleji a těsto moc nehníst. Jakmile se spojí, uděláme z něj bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odpočívat v lednici.
Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C a připravíme dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. Vychlazené těsto z lednice rozválíme na vále nebo mezi dvěma pečicími papíry na přibližně 4 mm silný plát. Vykrajujeme kolečka nebo kytičky o průměru 5 cm. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a na povrchu vytvoříme vidličkou typickou mřížku.
Tip: S vychlazeným těstem se dobře pracuje, v teplejším prostředí však může rychleji měknout vzhledem k vysokému obsahu másla. Pokud se nám to stane, můžeme dát plech po pomazání sušenek žloutkem na 5 minut do chladna. Pak je znovu pomažeme, ozdobíme vidličkou a pečeme.
Pečeme zhruba 10–12 minut, sušenky průběžně kontrolujeme, aby se nespálily. Pokud dáme péct oba plechy najednou, v polovině pečení je prohodíme, aby se upekly rovnoměrně.
Upečené sušenky vyndáme z trouby, ale ještě chvíli je necháme zchladnout na mřížce, aby byly pěkně křupavé. Mezitím si můžeme připravit čaj nebo kávu a těšit se na naši bretaňskou svačinku.
Výhoda je, že pokud odoláme a nesníme všechny sušenky najednou, můžeme je ve vzduchotěsné nádobě uskladnit až týden!
Pokud jste se navnadili na francouzské dezerty, neváhejte vyzkoušet další recepty Kuchyně Lidlu, třeba Čokoládový fondán nebo věhlasné Crème brûlée.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.