Máslové sušenky z Bretaně – Sablés bretons
Cukrárna

Máslové sušenky z Bretaně – Sablés bretons

Už jste někdy navštívili francouzskou provincii Bretaň? Pak si určitě pamatujete na krásné dózy plné sušenek, které zdobí tamní domácnosti i obchody.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Už jste někdy navštívili francouzskou provincii Bretaň? Pak si určitě pamatujete na krásné dózy plné sušenek, které zdobí tamní domácnosti i obchody. Původně typická místní specialita se už dávno stihla proslavit i za hranicemi Francie. Není divu, máslové keksy s lehce slanou chutí a jedinečnou texturou skvěle doplní každý čajový dýchánek. Přečtěte si, jak z jednoho těsta najednou připravit čtyřicet kousků, které vydrží až týden! Pokud je samozřejmě nesníme hned po upečení…

Recept na 40 sušenek (⌀ 5 cm):

Suroviny:

  • 370 g bio hladké mouky Belbake
  • 1 bio čerstvé vejce + 3 žloutky
  • 200 g másla Pilos
  • lžička mořské soli
  • 130 g cukru krupice Castello

Postup:

Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, pak ho jemně prošleháme a promícháme s mořskou solí (pokud používáte francouzskou hrubozrnnou sůl, rozdrťte ji najemno). Přidáme cukr, 3 žloutky a šleháme, dokud se nevytvoří krémová hmota. Postupně přisypáváme mouku, aby se těsto hezky propojilo. V tuto chvíli je potřeba pracovat co nejrychleji a těsto moc nehníst. Jakmile se spojí, uděláme z něj bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odpočívat v lednici.

Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C a připravíme dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. Vychlazené těsto z lednice rozválíme na vále nebo mezi dvěma pečicími papíry na přibližně 4 mm silný plát. Vykrajujeme kolečka nebo kytičky o průměru 5 cm. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a na povrchu vytvoříme vidličkou typickou mřížku.

Tip: S vychlazeným těstem se dobře pracuje, v teplejším prostředí však může rychleji měknout vzhledem k vysokému obsahu másla. Pokud se nám to stane, můžeme dát plech po pomazání sušenek žloutkem na 5 minut do chladna. Pak je znovu pomažeme, ozdobíme vidličkou a pečeme. 

Pečeme zhruba 10–12 minut, sušenky průběžně kontrolujeme, aby se nespálily. Pokud dáme péct oba plechy najednou, v polovině pečení je prohodíme, aby se upekly rovnoměrně.

Upečené sušenky vyndáme z trouby, ale ještě chvíli je necháme zchladnout na mřížce, aby byly pěkně křupavé. Mezitím si můžeme připravit čaj nebo kávu a těšit se na naši bretaňskou svačinku.

Výhoda je, že pokud odoláme a nesníme všechny sušenky najednou, můžeme je ve vzduchotěsné nádobě uskladnit až týden!

Pokud jste se navnadili na francouzské dezerty, neváhejte vyzkoušet další recepty Kuchyně Lidlu, třeba Čokoládový fondán nebo věhlasné Crème brûlée.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.