Návod na troubu: zásady správného pečení

Návod na troubu: zásady správného pečení

Pečení sladkých i slaných receptů vyžaduje nejen správný podíl surovin a kuchařský um, ale především harmonický vztah s vaší troubou! Každá peče jinak, proto nezoufejte, pokud seznámení chvíli trvá.  

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Typ trouby

Trouby se základně dělí na plynové a elektrické (případně s větrákem horkovzdušné). Plynové se používají čím dál méně, přesto na ně některé kuchařky nedají dopustit. Například pečené maso se v plynové vysuší méně než v horkovzdušné. Obecně se ale mnohem hůře regulují a teplo sálá jen zespodu. V elektrické sálá seshora i zespoda, v horkovzdušné můžete navíc zapnout větrák, který rozproudí horký vzduch v troubě, aby se lépe rozložil. Můžete tak péct víc plechů najednou. Pozor, pečení ale bude rychlejší a prudší. Na lehčí piškotová těsta se hodí i mikrovlnná trouba.

Podle typu a možností trouby tak můžeme rozdělit pečení na statické, které se více hodí na lehčí těsta, na kynuté moučníky a na pomalu pečené pokrmy. Horkovzdušné pečení se bude víc hodit na pevnější pečivo s křupavou kůrkou nebo dezerty pečené na plechu, třeba cukroví.


Čas a teplota pečení

Čas a teplota v receptech jsou vždy orientační, vylaďte je podle osobní zkušenosti. Pokud máte novou troubu, pořiďte si v domácích potřebách teploměr a ověřte, jestli ukazovaná teplota odpovídá skutečné.

TIP: V horkovzdušné troubě nastavte teplotu vždy o 25 °C nižší než v klasické troubě.

Připomeňme si teď, jakou teplotu nastavit na nejznámější sladké recepty, nezapomeňte troubu vždy rozpálit předem!

Rozmístění

Každá trouba peče více či méně nerovnoměrně, zjistěte proto, v jakých místech peče silněji. Podle babských rad můžete udělat snadný test tak, že na plech rozložíte plátky toustového chleba a pečete je 180 °C. Tam, kde budou hnědnout, trouba logicky hřeje víc. Někdo místo chleba posype plech strouhankou nebo kokosem a opět pozoruje, kde více hnědne. Pokud zjistíte, že trouba například více peče vzadu, neváhejte plech při pečení otočit.

Důležitá je i vertikální pozice. Nic nezkazíte, pokud budete péct na střední drážce. Teplo stoupá vzhůru, horní plech se tedy vždy peče rychleji. Pokud chcete zlatavou křupavou kůrku, volte horní pozice. Některé trouby mají i speciální program na zapékání jen shora. Naopak dlouze pečená masa nebo kynutá těsta se budou lépe prohřívat na nižších drážkách.

Údržba

Pečicí pokusy vyžadují samozřejmě pravidelné čištění. Nejjednodušší je setřít malé nečistoty namočeným hadrem po každém použití, dokud je ještě trouba teplá. Používejte jen speciální prostředky, vyhněte se drátěnkám a dalším ostrým předmětům, které by mohly povrch poškodit. Rošty a plechy vyndejte a čistěte je zvlášť. Pokud se chcete vyhnout chemickým prostředkům, můžete troubu vyčistit jedlou sodou (půl hrnku sody zalijte teplou vodou, pastu naneste na znečištěná místa a nechte působit přes noc). Někdo používá i ocet smíchaný se solí nebo kypřící prášek.

Vidíte, jak je to jednoduché! Máte i vy svůj tajný tip na zacházení s troubou? Podělte se s ostatními v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.