Jablečný koláč
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Křehké těsto, skořice a voňavá jablíčka – to bude určitě domácí koláč. Všichni pamatujeme z dětství jeho chuť a velice rádi si ji připomeneme. Křehký koláč patří ke klasickým receptům a podávat ho můžete na různé způsoby – se sněhem z bílků, šlehačkou, vanilkovou omáčkou nebo se zmrzlinou. V následujícím videu naší Kulinářské akademii Vám Roman Paulus poskytne několik cenných rad, jak připravit perfektní těsto, jak ho nejlépe vyválet a co udělat, aby jablečná náplň byla opravdu delikátní.

Tagy

Koláče

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Křehké těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 330 g másla
  • 1 × vejce „M“
  • mletá skořice
  • 9 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • 800 g jablek
  • cukr na oslazení jablek

Rozvar

  • 100 g meruňkového džemu
  • 50 ml vody
  • 10 ml tuzemáku

Orientační nutriční hodnoty

Energie

21 002 kJ / 5 019 kcal

Bílkoviny

60,90 g

Tuky

282,30 g

Vláknina

33,70 g

Sůl

3,70 g

Sacharidy

557,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z mouky, kypřicího prášku, soli, skořice, másla a vajec vypracujte těsto, nejlépe pomocí robotu. Poté ještě zpracujte rukama, lehce pomoučněte a vyválejte mezi 2 listy pečicího papíru. Vykrojte podle velikosti formy, přendejte na plech a ze zbytků připravte okraje.

02.Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, asi 2/3 nakrájejte na kostičky a zbylá na špalíčky. Kostičky jablek ochuťte cukrem a skořicí a promíchejte rukama.

03.Do připraveného těsta dejte ochucená jablka, která předtím ještě vyždímejte, a po povrchu úhledně rozložte špalíčky. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut.

04.Z meruňkového džemu, tuzemáku a vody připravte rozvar, suroviny nechte probublat na sporáku a po ještě teplý koláč jím potřeme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo