Tato hluboká pánev kónického tvaru vznikla v Číně za dob dynastie Chan před více než 2 000 lety. „Wok“ znamená v kantonštině „kotlík“, ve kterém uvaříte vše. Toho se v Asii drží, wok je často jedinou pánví domácnosti, která si poradí se vším.
Díky hloubce a kónickému tvaru se v pánvi teplota rychle rozprostře a restuje zprudka, díky čemuž potraviny získají křupavý exteriér, ale udrží si šťavnatost. Wok potřebuje jen minimum oleje a vykouzlí vám výborná, lehká jídla.
Tradiční wok má kulaté dno. V asijských restauracích se vaří na plynu a speciálních mřížkách, na které se kulatá pánev dá posadit. Pro naše poměry a sklokeramické či indukční desky je tedy rozhodně vhodnější varianta s plochým dnem. Wok se nejčastěji vyrábí z uhlíkové a nerezové oceli, titanu i z litiny, která je pověstná dokonale rovnoměrným rozprostřením a udržením teploty. Vyžaduje opravdu silnou ruku, proto se ty ocelové těší větší oblibě. Na trhu najdete i pánve z hliníkové slitiny s teflonovým povrchem, které zas ocení vaše peněženka. Při výběru pánve nezapomeňte zkontrolovat, zda se hodí na váš zdroj tepla.
TIP: K woku existuje i speciální příslušenství. Víko se skvěle hodí k dušení, stejně tak napařovací mřížka, která poslouží i k okapání smažených jídel. Široké využití má také ochranné síto, která ochrání vás i vaši kuchyni před vystříknutím horkého oleje nebo omáčky.
Při vaření ve woku používejte oleje, které vydrží vysoké teploty, aniž by se začaly přepalovat. Arašídový olej se v asijské kuchyni používá velmi často. Jeho oříšková chuť se hodí do většiny asijských jídel a odolá teplotě až do 230 °C. Jedinečnou výdrž má i avokádový olej, který zvládne až 260 °C. Vystačíte si ale i s běžnějšími rostlinnými oleji, například slunečnicovým či řepkovým. Kvalita oleje se odrazí na ceně, ale i na chuti. Nebojte se proto na olejích nešetřit.
Určitě vám něco říká pojem stir-fry. V překladu to znamená jednoduše „míchat a restovat“. Je to neskutečně jednoduchá příprava lahodného a rychlého jídla. Jedná se o rychlou akci, proto mějte všechny ingredience předem připravené, abyste je mohli postupně házet do woku.
TIP: Vždy do woku vkládejte stejně velké kusy masa i zeleniny, aby se orestovaly stejně. Vyhnete se mixu vysušených i nedovařených kousků.
Vyzkoušejte techniku stir-fry na receptu restovaného kuřete se zeleninou a sezamem nebo vegetariánských soba nudlí s uzeným tofu. A zajisté musíte vyzkoušet slavné thajské pad thai nudle.
Wok ale skýtá i další možnosti přípravy jídel. Stačí, když ho přiklopíte poklicí a rázem v něm můžete dusit. Pokud vlastníte bambusový napařovač pro výrobu knedlíčků dim sum, můžete ho vložit do woku nad trochu vody.
Wok je ideální i k hlubokému smažení. Křupavé jarní závitky s kachním masem jsou ve woku usmažené v mžiku. Stejně tak tempura, neboli zelenina či krevety v těstíčku osmažené dozlatova. Tuto techniku vám Roman Paulus ukáže v receptu na smaženého lososa v nori řase s wok zeleninou. Nebojte se trochu experimentovat a vytvořte exotický předkrm v podobě smaženého liči s pikantní majonézou, nebo si jako dezert osmažte banán v těstíčku. Spolu s vanilkovou zmrzlinou tvoří lahodný dezert s nádechem Asie.
Díky hloubce pánve v ní uvaříte i polévky. Tuto tématickou asijskou s krevetami a kokosovým mlékem musíte vyzkoušet, ale nezdráhejte se wok využít i v jiném receptu, kde zeleninu před zalitím vývarem chvilku porestujete.
Už chápete, jak si v Asijských zemích vystačí s jedinou velkou pánví? Jaké jsou vaše zkušenosti s wokem?
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…