Tato hluboká pánev kónického tvaru vznikla v Číně za dob dynastie Chan před více než 2 000 lety. „Wok“ znamená v kantonštině „kotlík“, ve kterém uvaříte vše. Toho se v Asii drží, wok je často jedinou pánví domácnosti, která si poradí se vším.
Díky hloubce a kónickému tvaru se v pánvi teplota rychle rozprostře a restuje zprudka, díky čemuž potraviny získají křupavý exteriér, ale udrží si šťavnatost. Wok potřebuje jen minimum oleje a vykouzlí vám výborná, lehká jídla.
Tradiční wok má kulaté dno. V asijských restauracích se vaří na plynu a speciálních mřížkách, na které se kulatá pánev dá posadit. Pro naše poměry a sklokeramické či indukční desky je tedy rozhodně vhodnější varianta s plochým dnem. Wok se nejčastěji vyrábí z uhlíkové a nerezové oceli, titanu i z litiny, která je pověstná dokonale rovnoměrným rozprostřením a udržením teploty. Vyžaduje opravdu silnou ruku, proto se ty ocelové těší větší oblibě. Na trhu najdete i pánve z hliníkové slitiny s teflonovým povrchem, které zas ocení vaše peněženka. Při výběru pánve nezapomeňte zkontrolovat, zda se hodí na váš zdroj tepla.
TIP: K woku existuje i speciální příslušenství. Víko se skvěle hodí k dušení, stejně tak napařovací mřížka, která poslouží i k okapání smažených jídel. Široké využití má také ochranné síto, která ochrání vás i vaši kuchyni před vystříknutím horkého oleje nebo omáčky.
Při vaření ve woku používejte oleje, které vydrží vysoké teploty, aniž by se začaly přepalovat. Arašídový olej se v asijské kuchyni používá velmi často. Jeho oříšková chuť se hodí do většiny asijských jídel a odolá teplotě až do 230 °C. Jedinečnou výdrž má i avokádový olej, který zvládne až 260 °C. Vystačíte si ale i s běžnějšími rostlinnými oleji, například slunečnicovým či řepkovým. Kvalita oleje se odrazí na ceně, ale i na chuti. Nebojte se proto na olejích nešetřit.
Určitě vám něco říká pojem stir-fry. V překladu to znamená jednoduše „míchat a restovat“. Je to neskutečně jednoduchá příprava lahodného a rychlého jídla. Jedná se o rychlou akci, proto mějte všechny ingredience předem připravené, abyste je mohli postupně házet do woku.
TIP: Vždy do woku vkládejte stejně velké kusy masa i zeleniny, aby se orestovaly stejně. Vyhnete se mixu vysušených i nedovařených kousků.
Vyzkoušejte techniku stir-fry na receptu restovaného kuřete se zeleninou a sezamem nebo vegetariánských soba nudlí s uzeným tofu. A zajisté musíte vyzkoušet slavné thajské pad thai nudle.
Wok ale skýtá i další možnosti přípravy jídel. Stačí, když ho přiklopíte poklicí a rázem v něm můžete dusit. Pokud vlastníte bambusový napařovač pro výrobu knedlíčků dim sum, můžete ho vložit do woku nad trochu vody.
Wok je ideální i k hlubokému smažení. Křupavé jarní závitky s kachním masem jsou ve woku usmažené v mžiku. Stejně tak tempura, neboli zelenina či krevety v těstíčku osmažené dozlatova. Tuto techniku vám Roman Paulus ukáže v receptu na smaženého lososa v nori řase s wok zeleninou. Nebojte se trochu experimentovat a vytvořte exotický předkrm v podobě smaženého liči s pikantní majonézou, nebo si jako dezert osmažte banán v těstíčku. Spolu s vanilkovou zmrzlinou tvoří lahodný dezert s nádechem Asie.
Díky hloubce pánve v ní uvaříte i polévky. Tuto tématickou asijskou s krevetami a kokosovým mlékem musíte vyzkoušet, ale nezdráhejte se wok využít i v jiném receptu, kde zeleninu před zalitím vývarem chvilku porestujete.
Už chápete, jak si v Asijských zemích vystačí s jedinou velkou pánví? Jaké jsou vaše zkušenosti s wokem?
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.