Cesta za exotikou
Doba čtení 4 minut

Cesta za exotikou

V létě si do sytosti užíváme různých druhů ovoce a zeleniny. V zimních měsících jsou však už veškeré zásoby tuzemského ovoce tatam, a proto častěji sáhneme po exotických druzích ovoce, které seženete také v prodejnách Lidl. Ananas, mango, liči a avokádo – patří tyto druhy mezi vaše oblíbené? Přečtěte si o nich následující řádky a třeba vás naše recepty z Kuchyně Lidlu přesvědčí natolik, že si exotické ovoce oblíbíte…
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ananas je dnes už naprosto běžně k dostání. Je považován za ovoce, které pomáhá v boji proti nadměrným kilogramům, obsahuje totiž bromelin - enzym, který podporuje trávení rozkládáním bílkovin na aminokyseliny a zmírňuje trávicí problémy. Dále obsahuje bílkoviny, které podporují trávení a navozují pocit sytosti.

Ananas se nejčastěji konzumuje syrový. Můžete ho využít i při přípravě džemů, kompotů, šťáv a také moučníků. Máte rádi ananasové moučníky? Pak musíte ochutnat rychlý ananasový dezert, který máte hotový vcukuletu, nebo tropické řezy z Lidl Cukrárny. Velmi populární je i grilovaný ananas v třtinovém cukru nebo ananas připravený metodou sous-vide. Znáte tuto metodu? Používá se spíš při přípravě masa, avšak ananas připravený ve vakuu zůstane krásně šťavnatý a zachová si veškeré chutě, vyzkoušejte to a přesvědčte se sami. Nezřídka se používá i při přípravě slaných pokrmů, takový špíz s krůtím masem, ananasem a balkánským sýrem ocení ti z vás, kteří mají rádi sladko-slané chutě.

Liči je asijské ovoce, které najdete také pod názvem asijská švestka. Zajímavostí je, že liči se sbírá ze stromů již dozrálé, protože oproti některým jiným druhům ovoce po utržení již nedozrává a nemění chuť. Při výběru liči v obchodě je třeba sahat po čerstvém, ale zralém ovoci. Z liči připravíte jak skvělý dezert v asijském stylu, tak i skvělou chuťovku na párty v podobě smaženého liči v těstíčku s pikantní majonézou.

 

 

Věděli jste, že nejpěstovanějším ovocem na světě je mango a příznivci mu přezdívají králem ovoce či ovoce bohů? Kupuje-li mango, je třeba věnovat pozornost slupce - ta by měla být pružná a pevná. Zralé ovoce by mělo být trochu měkké. Pokud koupíte tvrdší kus, měli byste ho nechat několik dní dozrát při pokojové teplotě, až změkne. Je třeba mít na paměti, že mango dosáhne svou typickou sladkost, až když je úplně zralé, proto s konzumací nespěchejte. Mango je velmi populární v indické kuchyni - připravuje se z něj chutney (hustá omáčka) nebo oblíbený nápoj na bázi jogurtu - mango lassi. Často se kombinuje i se slanými ingrediencemi, ochutnejte třeba skvělý salát z lososa s limetkou a mangem na asijský způsob.

Pro někoho, možná překvapivě, se v našem výčtu ovoce objevuje i avokádo. Tmavě zelené plody hruškovitého tvaru zařazujeme z botanického hlediska mezi ovoce. Avokádo má vysoký obsah tuku, zároveň je však nabité samými zdravými látkami - obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu. Tuky v avokádu pozitivně ovlivňují i práci mozku a pomáhají v prevenci Alzheimerovy choroby. Avokádo by si měly dopřávat i budoucí maminky v prvních týdnech těhotenství, neboť vitamín B6 obsažený v avokádu zmírňuje ranní nevolnosti.

Avokádo má mnohostranné využití, připravíte z něj skvělý salát, v kombinaci s ananasem se hodí do smoothie. Z avokáda připravíte i skvělé dezerty, třeba Čokoládová pěna s avokádem a banány je plná zdravých surovin, ale přesto chutná báječně.

Navnadili jsme vás na exotiku? Pak neváhejte, vydejte se do našich prodejen pro některý exotický kus ovoce a připravte si jeden z našich receptů. Aktuální nabídku najdete zde.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU