Brambory jsou stálicí, ne-li základem české kuchyně. Vánoce bez bramborového salátu, podzim bez bramboračky a nebo smažák bez hranolek si zkrátka neumíme představit. Ovšem servírovat šestkrát týdně vařené brambory jako přílohu nás může rychle omrzet. Proto přinášíme 7 inspirativních receptů, které představí úplně nové chutě a využití této oblíbené přílohy.
Někdo jí má rád hladkou jako pohlazení, jiní preferují v bramborové kaši malé kousky brambor. Jestlipak víte, že se dá kaše promíchat i se zdravou zeleninou, kterou byste jinak třeba vůbec nejedli? Zkuste lahodnou celerovo-bramborovou kaši a poznejte její kouzlo. Do dětí dostanete tolik důležitou zeleninu a vám pomůže při dietě a shazování nadbytečných kil. A hlavně si náramně si pochutnáte!
Vůně pečených brambor je nepopsatelná. Nemusíte hned zakládat táborák, abyste si ji naplno vychutnali. Představte si šťavnaté mleté maso se zeleninou a hráškem, které je zapečené pod zlatavou vrstvou zářivé bramborové kaše, kterou si navíc můžete velmi ozdobně nanést pomocí cukrářského sáčku. Až budete tenhle skvělý oběd servírovat rodině, ani neuvěří, že je to vlastně maso se zeleninou a kaší ?.
Čekáte návštěvu a nevíte, co neobyčejného uvařit? Nemusíte přece pokaždé dělat svíčkovou s domácím knedlíkem nebo péct několik hodin kachnu. Nachystejte šťavnatá krůtí prsa s luxusní omáčkou z hlívy a dozlatova opečenými bramborovými rösti. Takovou hostinou nepohrdne ani kamarádka, co si hlídá linii, ani bratr, co si rád naloží kus masa a dokonce ani děti, které drůbeží a křupavé brambory zbožňují.
Kousky kořenové zeleniny s oblíbenými bramborami, zalité vajíčky s čerstvou smetanou, zapečené a zabalené ve slanině. Takovou neodolatelnou přílohu můžete snadno a rychle připravit. Stačí k tomu pár zbylých brambor od oběda a 30 minut v troubě. Vyzkoušejte recept na bramborovou terinku třeba hned zítra.
Naprosto nezbytná záležitost, máte-li doma pár hub. Brambory v kulajdě všichni známe, ale víte, že je možné si je připravit zvlášť? Opečené na pánvi s čerstvými liškami a koprem chutnají mnohem lépe, než když je v polévce vaříte. Zkusíte to také?
Bramborovo-pórkové ragů může z dálky připomínat bramborový salát, avšak nenajdete v něm majonézu, hrášek ani okurky. Zato si pochutnáte na mnohem zdravější zakysané smetaně, chutném pórku, rozpuštěném másle a sekané čerstvé petrželce. Výborně se hodí jako příloha k masům, zejména řízkům nebo opečené rybě. Zkuste ho například s křupavým candátem podle svěžího receptu Romana Pauluse a nebudete litovat.
Bramborové knedlíky se špenátem, noky se sýrovou omáčkou, nebo šišky s mákem. Všechny tyhle dobroty připravíte z jednoho bramborového těsta, které je tak univerzální, že si ho musí oblíbit úplně každý. Abyste si na nich pochutnali, nemusíte je hned zasypávat cukrem. Čerstvě uvařené noky nechte okapat, osmahněte je na pánvi s kouskem másla a máte dokonalou přílohu zejména k tmavým masům. Nebo je smíchejte s hráškem, cibulí a mátou, zalijte vývarem a podávejte jako neodolatelnou přílohu k rybě nebo kuřecímu steaku.
Z výše uvedených jednoduchých receptů je jasně vidět, že brambory v sobě skrývají velký potenciál a lze je připravit mnoho různých způsobů, které možná ještě neznáte. Našli jste návod, který vás zaujal? Povězte nám do komentářů, který z nich vyzkoušíte první.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.