Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Husí prsa s hroznovým vínem a bramborovou terinkou

Nevíte, jak si připravit tradiční sváteční husu? Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na pečenou husu s bramborovou terinou a hroznovým vínem.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Bramborová terina

  • 200 g krájené pečené slaniny Pikok
  • 300 g vařených brambor
  • 100 g vařené zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 4 vejce “M“
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • rostlinný olej Promienna

Husí prsa

  • 2 husí prsa Čerstvá porce
  • černý pepř v mlýnku Kania

Kapusta

  • 1 červená cibule
  • 200 g vařené kapusty
  • 200 g bílého a červeného hroznového vína
  • alobal
  • forma na terinku 35 x 6 x 6 cm
  • potravinářská fólie
  • plech nebo zapékací mísa

POSTUP

Bramborová terina

Začneme přípravou bramborové terinky. Formu vyložíme potravinářskou fólií a následně plátky slaniny. Do takto připravené formy dáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu a zalijeme směsí ze smetany a vajec, kterou jsme osolili. Formu uzavřeme a pečeme v troubě předehřáté na 140 °C asi 40 minut. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout a poté nakrájíme na plátky.

Husí prsa

Kůži na husích prsou nakrájíme na malé čtverečky a osolíme. Z druhé strany osolíme a opepříme. Vložíme do pánve nejprve kůží dolů a pomalu pečeme, abychom získali křupavou kůži, poté otočíme a necháme zatáhnout. V průběhu pečení sbíráme z pánve sádlo. Opečená prsa přendáme do zapékací mísy a dopečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 4 minuty. Po vyndání přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.

Kapusta

Na výpeku z husích prsou orestujeme červenou cibuli nakrájenou na nudličky, poté přidáme vařenou kapustu nakrájenou na menší kusy a nakonec rozpůlené a vypeckované kuličky hroznového vína.

Servírování

Před servírováním opečeme v pánvi na oleji plátky bramborové terinky. Husí prsa nakrájíme na tenké plátky proti vláknu a podáváme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU