7 inspirativních receptů s bramborami
Doba čtení 5 minut

7 inspirativních receptů s bramborami

Brambory jsou stálicí, ne-li základem české kuchyně. Vánoce bez bramborového salátu, podzim bez bramboračky a nebo smažák bez hranolek si zkrátka neumíme představit.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Brambory jsou stálicí, ne-li základem české kuchyně. Vánoce bez bramborového salátu, podzim bez bramboračky a nebo smažák bez hranolek si zkrátka neumíme představit. Ovšem servírovat šestkrát týdně vařené brambory jako přílohu nás může rychle omrzet. Proto přinášíme 7 inspirativních receptů, které představí úplně nové chutě a využití této oblíbené přílohy.

Jemná kaše s tajemstvím

Někdo jí má rád hladkou jako pohlazení, jiní preferují v bramborové kaši malé kousky brambor. Jestlipak víte, že se dá kaše promíchat i se zdravou zeleninou, kterou byste jinak třeba vůbec nejedli? Zkuste lahodnou celerovo-bramborovou kaši a poznejte její kouzlo. Do dětí dostanete tolik důležitou zeleninu a vám pomůže při dietě a shazování nadbytečných kil. A hlavně si náramně si pochutnáte!

 

blog

Zlato vytažené z trouby

Vůně pečených brambor je nepopsatelná. Nemusíte hned zakládat táborák, abyste si ji naplno vychutnali. Představte si šťavnaté mleté maso se zeleninou a hráškem, které je zapečené pod zlatavou vrstvou zářivé bramborové kaše, kterou si navíc můžete velmi ozdobně nanést pomocí cukrářského sáčku. Až budete tenhle skvělý oběd servírovat rodině, ani neuvěří, že je to vlastně maso se zeleninou a kaší ?.

 

blog

Příloha pro slavnostní večeři

Čekáte návštěvu a nevíte, co neobyčejného uvařit? Nemusíte přece pokaždé dělat svíčkovou s domácím knedlíkem nebo péct několik hodin kachnu. Nachystejte šťavnatá krůtí prsa s luxusní omáčkou z hlívy a dozlatova opečenými bramborovými rösti. Takovou hostinou nepohrdne ani kamarádka, co si hlídá linii, ani bratr, co si rád naloží kus masa a dokonce ani děti, které drůbeží a křupavé brambory zbožňují.

 

blog

Zamotaná lahůdka

Kousky kořenové zeleniny s oblíbenými bramborami, zalité vajíčky s čerstvou smetanou, zapečené a zabalené ve slanině. Takovou neodolatelnou přílohu můžete snadno a rychle připravit. Stačí k tomu pár zbylých brambor od oběda a 30 minut v troubě. Vyzkoušejte recept na bramborovou terinku třeba hned zítra.

 

blog

Brambory do polévky až na talíři

Naprosto nezbytná záležitost, máte-li doma pár hub. Brambory v kulajdě všichni známe, ale víte, že je možné si je připravit zvlášť? Opečené na pánvi s čerstvými liškami a koprem chutnají mnohem lépe, než když je v polévce vaříte. Zkusíte to také?

 

blog

Brambory, jak je neznáme

Bramborovo-pórkové ragů může z dálky připomínat bramborový salát, avšak nenajdete v něm majonézu, hrášek ani okurky. Zato si pochutnáte na mnohem zdravější zakysané smetaně, chutném pórku, rozpuštěném másle a sekané čerstvé petrželce. Výborně se hodí jako příloha k masům, zejména řízkům nebo opečené rybě. Zkuste ho například s křupavým candátem podle svěžího receptu Romana Pauluse a nebudete litovat.

 

blog

Domácí noky nesmí chybět

Bramborové knedlíky se špenátem, noky se sýrovou omáčkou, nebo šišky s mákem. Všechny tyhle dobroty připravíte z jednoho bramborového těsta, které je tak univerzální, že si ho musí oblíbit úplně každý. Abyste si na nich pochutnali, nemusíte je hned zasypávat cukrem. Čerstvě uvařené noky nechte okapat, osmahněte je na pánvi s kouskem másla a máte dokonalou přílohu zejména k tmavým masům. Nebo je smíchejte s hráškem, cibulí a mátou, zalijte vývarem a podávejte jako neodolatelnou přílohu k rybě nebo kuřecímu steaku.

 

blog

Z výše uvedených jednoduchých receptů je jasně vidět, že brambory v sobě skrývají velký potenciál a lze je připravit mnoho různých způsobů, které možná ještě neznáte. Našli jste návod, který vás zaujal? Povězte nám do komentářů, který z nich vyzkoušíte první.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU