O pepřích
Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

O pepřích

Pokud jste doteď v kuchyni používali jenom mletý černý pepř, připravte si rozšířit obzory! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video přehled několika různých druhů pepřů, se kterými se v gastronomii můžete nejčastěji setkat. Zjistíte třeba, že černý a bílý pepř pochází ze stejné rostliny nebo k čemu se hodí červený pepř, který se používá i ve směsi tří pepřů. Zelený pepř můžete zakoupit nejenom sušený, ale také zalitý ve sladkokyselém nálevu. Čerstvý pepř se naopak hodí v asijské kuchyni a je plný pikantní chuti.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Černý pepř

Černý pepř je asi nejběžněji používaný. Jedná se o nedozrálé plody pepřovníku, které prošly fermentací a sušením. Jsou tvrdé a je vhodné je po použití z jídla vyndat, nebo rozdrtit.

Používá se v široké škále pokrmů. Celé kuličky najdete v každém vývaru, ve většině českých omáček včetně svíčkové, ale třeba i ve sladkém horkém nápoji masala. Drcený (zejména čerstvě drcený z mlýnku) se pak používá do většiny jídel od míchaných vajíček až po ochucení právě dodělaného tuňákového tataráku.

Zelený pepř

Zelený pepř je málo používaný. Jedná se taktéž o nedozrálé plody pepřovníku, avšak neprochází fermentací a tak si po sušení uchovají zeleno-šedivou barvu.

Hodí se zejména do směsí různých pepřů na steaky.

Bílý pepř

Když oloupete zralé plody pepřovníku, získáte tak bílý pepř bez svraštělé slupky. Díky jemnější chuti se hodí zejména k ochucení jemných bílých ryb jako je pstruh nebo candát.

Červený pepř nebo růžový pepř

Červený pepř, někdy nazývaný i růžový pepř, jsou zralé bobule naprosto odlišné rostliny pepřovce brazilského a není tak pravým pepřem. Díky své atraktivní barvě se celý používá zejména do směsí a čerstvě drcený k oku lahodícímu dokončení pokrmů. Na exkluzivním steaku Tomahawk bude vypadat a chutnat naprosto bravurně.

Nakládaný pepř

Častá forma uchování hroznů zeleného pepře je sladko-kyselý nálev. Takový pepř vypadá nejen velmi esteticky, ale oceníme zejména jeho stálou dostupnost na přípravu pepřové omáčky.

Čerstvý pepř

Pokud se vám podaří sehnat čerstvý zelený pepř, řádně si ho vychutnejte a nebojte se ho rozkousnout. Využijete ho zejména na přípravu rozličných asijských jídel.

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.