Zimní hit zvaný Masala chai
Cukrárna

Zimní hit zvaný Masala chai

Máte-li rádi kávu, indická jídla nebo jste někdy zavítali do čajovny, jistě znáte pojmem masala chai, yogi tea nebo masala latte.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Máte-li rádi kávu, indická jídla nebo jste někdy zavítali do čajovny, jistě znáte pojmem masala chai, yogi tea nebo masala latte. Pokud vás snad přeci jen minul, rádi vám vysvětlíme, proč tento lahodný nápoj mnoha podob prostě musíte vyzkoušet a z jakého důvodu mu tolik lidí rychle propadlo. Tak se pohodlně usaďte a pojďte si vyslechnout legendu o sladkém kořeněném nápoji bohů.

Co to vlastně je?

Jedná se o teplý, kořeněný a velmi sladký mléčný nápoj, hojně rozšířený zejména v Indii. Dal by se přirovnat ke kořeněnému perníkovému latté nebo vzdáleně i ke kakau či svařáku. Podle některých legend sahá historie jedinečného nápoje až 9000 let do minulosti (jiné jsou ovšem střídmější a odkazují nás „pouze“ 5000 let zpět), kdy byl na popud krále, který se snažil žít podle principů ajurvédy, vytvořen očistný a oživující čaj plný lahodného koření.

Drink má asi tolik podob, kolik tradiční český bramborový salát, takže ten pravý a správný recept prostě neexistuje. Příprava se liší nejen dle regionu, ale i v každé rodině je trochu jiný poměr a složení použitého koření. Avšak základ je všude přibližně stejný – svařené mléko s kardamonem, skořicí, hřebíčkem, badyánem, pepřem, čerstvým zázvorem, černým čajem a štědrou dávkou cukru či medu.

K čemu je dobrý?

Tenhle čaj vás rozhodně zahřeje! Prohřeje vám zmrzlé ruce a dobrota povzbudí kompletně celý organismus. Rozproudí vám krev, zrychlí metabolismus (a spalování ?), zvedne náladu a nastartuje imunitu. Je to nápoj vyloženě vhodný na zimu, k podávání na vánočních trzích, popíjení při romantických nočních procházkách městem i pro rodinu při sledování novoročního ohňostroje. Ovšem skutečný milovník si ho neváhá připravit ani k pečení vánočního cukroví, nebo prostě ke čtení oblíbené knížky během deštivých podzimních večerů. Výtečně chutná kdykoli a kdekoli.

Jak masala chai připravit?

Už se vám sbíhají sliny? Prozradíme, jak na domácí masala chai, někdy zvaný Yogi.

Recept na domácí masala chai:

Suroviny na dva šálky: Připravte si 400 ml plnotučného mléka, 250 ml vody, 3 lžičky sypaného černého čaje, směs na masala chai (nebo si namíchejte koření dle chuti – 2 tyčinky skořice, 10 tobolek kardamomu, 2 hvězdičky badyánu, 10 hřebíčků, 20 kuliček černého pepře a podle chuti muškátový oříšek, sušenou pomerančovou kůru – lze vynechat … vše trochu podrťe na menší kousky v hmoždíři, nebo paličkou na maso), 4 cm čerstvého zázvoru, 4 plátky bio pomeranče i s kůrou a cukr.

Postup: Do rendlíku vlijte mléko spolu s vodou, přidejte koření, čerstvý zázvor a pomeranč nakrájené na plátky a přiveďte k varu. Vařte alespoň 5 minut a nezapomeňte míchat. Čím déle budete vařit, tím ostřejší a výraznější chuť dostanete. Doporučujeme nechat vypařit asi 1/3 obsahu, pak přidejte čaj a vypněte plamen. Po dvou minutách přeceďte přes sítko a nalijte do konvičky nebo hrnečku. Oslaďte dle chuti cukrem nebo medem, ale nešetřete – nápoj má být velmi sladký.

Tisíc lahodných proměn

Nápoj je velmi variabilní. Máte rádi ostré chutě? Přidejte na zázvoru a pepři. Pokud připravujete horký nápoj pro děti, naopak tyto suroviny uberte, přisypte mletou skořici a vařte kratší dobu. Osladit si ho můžete klidně medem nebo třtinovým cukrem, přidat lze i vanilku, citronovou trávu a pro dědu třeba i trochu rumu ?.

Stejně tak proměnný je i název. Můžeme se setkat s pojmy, jako je masala čaj, masala, yogi, yogi chai, chai latte, masala latte a mnoho dalších. Všechny varianty nápoje vycházejí ze stejného základu, kterým je sladké kořeněné mléko s černým čajem. V některých indických regionech dokonce používají i čaj zelený a někde je vynechán úplně (čaj byl zejména v dřívějších dobách určen hlavně pro export a mnoho místních si ho jednoduše nemohlo dovolit).

„Masala“ v překladu znamená koření a „chai“ čaj (všimněte si podobnosti obou slov ?). Název nápoje tedy prakticky znamená kořeněný čaj. I díky obecnému názvu je nejen v každém indickém regionu, ale i v každé čajovně či obchodě tak velký rozdíl mezi podávanými nápoji. Proto je nejlepší vyzkoušet si doma připravit tu svojí vlastní osvědčenou verzi (nezapomeňte však ochutnat až po oslazení, bez cukru zdaleka není tak dobrý). A nebojte se, že by se vám napoprvé nepovedla, všechny jsou díky stejnému základu výtečné! A co vy? Už jste masalu někdy zkusili?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU