Tradiční asijský příbor: Jak a co jíst hůlkami?
Doba čtení 4 minut

Tradiční asijský příbor: Jak a co jíst hůlkami?

Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma. Někteří odborníci na výživu dokonce tvrdí, že použití jídelních hůlek je zdravější, protože díky nim jíme pomaleji a nabíráme si menší sousta.

Hůlky se jako jídelní nástroj začaly používat nejdříve v Číně, a to zhruba před 5000 lety. Původně se hůlkami spíše jen míchaly pokrmy během vaření, až postupně se staly tradičním „příborem“ pro Číňany, Japonce, Vietnamce a také Korejce. Můžete se s nimi setkat i v Thajsku, kde se ale používají hlavně ke konzumaci nudlových polévek.

Nudlová polévka Pho je velmi oblíbená i u nás. Hůlky se používají k nabírání nudlí a větších soust, hutný vývar se pak jí lžící, nebo se dokonce může i vypít.

Tradiční vietnamská polévka Pho Bo se dá zvládnut i doma. Zkuste si ji připravit podle video receptu Romana Pauluse.

Asi nejznámějším provedením hůlek je dnes to, se kterým se běžně setkáváme v restauracích a bistrech – tedy jednorázové dřevěné. V asijských domácnostech ale často najdeme opravdové designové poklady, často bohatě zdobené či vyřezávané. Korejské hůlky zase většinou bývají kovové.

Používání jídelních hůlek podléhá specifické etiketě, kterou bychom měli dodržovat. Jídlo by se například hůlkami mělo pouze nabírat, ne napichovat.

S hůlkami nikdy neukazujeme kolem sebe, ani je neolizujeme. A pozor, držení hůlek v zaťaté pěsti může v některých zemích dokonce být považováno za výhružku.

Pro obyvatele východní Asie je přirozené pustit se s hůlkami do každého jídla. V našich zeměpisných šířkách jsou hůlky k dispozici především v asijských restauracích – podávají se k sushi, nudlovým a rýžovým pokrmům. Hůlkami si můžeme zpestřit i domácí stolování.

Dobře se s nimi budou nabírat třeba asijské soba nudle s uzeným tofu podle receptu Romana Pauluse.

A teď to hlavní - jak jíst hůlkami?

Narozdíl od klasických příborů existuje hned několik způsobů, jak držet hůlky správně. Pro začátek zkusme základní úchop.

Silnější konce hůlek musí být vždy u sebe a stejně dlouhé. Špičky, kterými budete nabírat jídlo, budou mít tedy taky stejnou délku.

K nabrání sousta využijeme pohyblivou a nepohyblivou hůlku. Spodní hůlka je nepohyblivá, pomocí horní pohyblivé hůlky se k ní jídlo silně přitiskne.

Horní hůlka by měla být umístěna mezi palcem, ukazováčkem a prostředníkem. Občas se jako pomůcka používá způsob držení tužky.

Spodní hůlka je položena mezi palcem a prsteníkovou hranou.

Návod jak jíst hůlkami už máte. Dostali jste z něj i chuť na asijskou kuchyni? S hůlkami zvládnete v pohodě sníst třeba takový vietnamský salát ze zelené papáji z Kulinářské akademie Lidlu. Jednoduchý, ale neotřelý dresink z receptu si zamilujete.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU