Zázvor je bylina asi 1 m vysoká a pochází z indického subkontinentu. Jedlý kořen dosahuje délky až 50 cm, je světle hnědý a po oloupání ukáže v plné kráse svou zlatavou dužinu. V obchodě sáhněte po pevných kořenech a ty scvrklé a měkké raději neberte. Když si přinesete zázvor domů, skladujte ho na chladném místě. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, zabalte ho do ubrousku a poté ještě do sáčku a vložte do lednice.
Je to zázrak!
První zmínky o léčivých vlastnostech zázvoru pocházejí už z 3. století př.n.l. z čínské medicíny. Je považován za nejstarší léčivou rostlinu, která:
- působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
- působí jako prevence proti rýmě a chřipce
- snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
- pomáhá v boji proti rakovině
- podporuje hubnutí
- ulevuje při nevolnosti, migréně a menstruačních bolestech
- osvěžuje ústní dutinu
- působí jako afrodiziakum
Má ale i další využití
- S nadšením jste vyrazili na procházku zasněženou krajinou, ale po návratu se ne a ne zahřát? Připravte si horkou lázeň se zázvorem, ohřejte si nohy, poté se zavrtejte do peřin, vypijte zázvorový čaj s medem a za chvíli vám bude teplo. Ani následky v podobě rýmy a kašle nebude vaše procházka mít.
- Bolí vás svaly a klouby? Zastavte se v lékárně pro masážní olej se zázvorem a vmasírujte několik kapek smíchaných se lžičkou masážního oleje na bolestivá místa.
- Trpíte mořskou nemocí nebo se vám dělá špatně při jízdě v autobuse? Naordinujte si tak 3 hodiny před odjezdem zázvorovou kúru – pijte čaj, dejte si bonbony. A Uvidíte, že tentokrát při cestě trpět nebudete.
Zázvor v kuchyni
Chuť zázvoru je velmi pikantní. Pokud to přeženete, nikdy ji v jídle nezneutralizujete, proto dávejte pozor. Zázvor se při vaření používá v zásadě ve 3 podobách – čerstvý, sušený a marinovaný.
- ČERSTVÝ ZÁZVOR je potřeba před použitím oloupat a nastrouhat nebo nakrájet. Celou místnost ihned zaplaví jeho intenzivní vůně, kterou způsobují vonné silice a éterické oleje, pikantní chuť je pak dílem gingerolu. Ten se při vaření mění na zingeron, který se využívá například i při výrobě parfémů.
- SUŠENÝ ZÁZVOR je mnohem intenzivnější než čerstvý. Místo lžíce zázvoru čerstvého vám postačí lžička sušeného. Najdete ho v různých exotických směsích koření a hodí se nejen do slané, ale i sladké kuchyně.
- MARINOVANÝ ZÁZVOR znáte asi nejlépe jako přílohu k sushi. Pročišťuje chuťové pohárky, což při konzumaci ryb obzvláště oceníte. Jinak se používá také do cukrovinek nebo alkoholických nápojů.

Při vaření se zázvor používá většinou k těžkým jídlům, např. ke kachnímu nebo vepřovému masu, a usnadňuje jejich trávení. Najdete ho ale i jako součást sladkých moučníků a teplých i studených nápojů.
Zázvor je velmi populární v receptech asijské kuchyně, a to například v kombinaci s pálivými papričkami, kari kořením a dalšími surovinami. Ochutnejte hovězí nudličky se zázvorem a kari, což je velmi pikantní pokrm, který se ne úplně hodí pro děti, pro dospělé to však bude laskomina. Pokud máte plné zuby pečené kachny a chcete tuto oblíbenou surovinu ozvláštnit, připravte si kachnu pečenou na víně s kešu ořechy.
Se zázvorem můžete připravit skutečné gastronomické skvosty, třeba lososa v sójovo-zázvorové marinádě nebo zapečená vepřová žebírka s medovo-zázvorovou marinádou. A jako přílohu doporučujeme mrkvovou kaši se zázvorem, která vás přesvědčí, že mrkvová kaše není jen pro děti.
Pokud hledáte tip na pikantní předkrm, vyzkoušejte krevety se zázvorem, citronem a chilli na křupavé topince. Jako předkrm se hodí také játrová paštika, k níž podávejte skvělou cibulovo-jablečno-zázvorovou marmeládu.
Potřebujete zahřát? Na to je nejlepší polévka! Připravte si kuřecí polévku se zázvorem a knedlíčky. Máte-li chuť na trochu exotiky, oslní vás polévka s mangem, zázvorem a limetkou.
Ujíždíte na detoxu? Nevynechejte šťávu z červené řepy, mrkve a jablek se zázvorem, která obsahuje samé zdravé věci.
Nejen na slano, ale i na sladko je zázvor vynikající, dezertům dodá netradiční šmrnc. Z nabídky Lidl Cukrárny doporučujeme zázvorový moučník nebo tvarožník s citronem a zázvorem, neboť v kombinaci s tvarohem chutná zázvor úžasně.