Markéta Krajčovičová
Doba přípravy1 hod. 5 min.

Zázvorový moučník

Hledáte vyzkoušený recept na chutný dezert? Navštivte Kuchyni Lidlu a vyzkoušejte recept na zázvorový moučník podle Markéty Krajčovičové.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

TĚSTO

  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 5 žloutků
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 ml slunečnicového oleje Promienna
  • 100 ml vody
  • 100 g zakysané smetany Pilos (obsah tuku 18 %)
  • 125 g hladké mouky Castello
  • 125 g polohrubé mouky Castello
  • kypřicí prášek do pečiva Castello (asi 15 g)
  • 100 g holandského kakaa na pečení Castello
  • máslo Pilos (na vymazání formy)
  • hrubá mouka Castello (na vysypání formy)

POLEVA

  • 25 g čerstvého zázvoru
  • 150 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 2 polév. lž. květového medu Marlene
  • 200 g hořké čokolády na vaření Fin Carré

NA ZDOBENÍ

  • strouhaný kokos ATCO nebo hoblinky čokolády Fin Carré (na posypání)

POSTUP

Těsto

Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Žloutky vyšleháme s cukrem, olejem a trochou vody. Přilijeme smetanu, přidáme nastrouhaný zázvor, chvíli šleháme a na konec přidáme obě mouky smíchané s kypřicím práškem a kakaem. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut. Poté necháme vychladnout.

POLEVA

Smetanu, med a oloupaný najemno nastrouhaný zázvor zahřejeme v rendlíku. Nevaříme, pouze necháme rozpustit med. Rendlík odstavíme z ohně a přidáme na kousky rozlámanou čokoládu. Mícháme metličkou nebo stěrkou, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nespojí se smetanou.

ZÁZVOROVÝ MOUČNÍK

Vychladlé upečené těsto vyklopíme z formy na mřížku umístněnou na plechu s pečicím papírem. Pomocí zoubkovaného nože dvakrát podélně prokrojíme, aby vznikly 3 vrstvy. Připravenou polevou potřeme spodní část moučníku a přiklopíme střední částí. Poté postup zopakujeme s horní částí. Nakonec zbylou polevou přelijeme moučník po celém povrchu.

SERVÍROVÁNÍ

Povrch moučníku posypeme strouhaným kokosem nebo čokoládovými hoblinkami a nakrájíme na asi 3 cm silné plátky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU