Jak se nebát nových receptů

Jak se nebát nových receptů

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Tohle zná snad každý - chleba k snídani, těstoviny k obědu a plátek masa s brambory k večeři. Rodině jídlo chutná a vlastně to člověku stačí. Jenže ve skrytu duše cítí, že chce víc. V časopisech vídá nádherně obložené talíře a jídla, až se sbíhají sliny, jenže jsou většinou z neznámých surovin nebo s postupy, na které si jednoduše netroufá. Těstoviny jsou snadné, ale taková konfitovaná kachna? Hezky to zní, ale ověřená klasika je jistota.

Poznáváte se? Pojďte se s námi podívat, jak to změnit a otevřít dveře exotickým chutím a přehlíženým postupům, kterých se naprosto zbytečně bojíme. Přitom jsou tak jednoduché!

Strašidelné pojmy a mýty kolem receptů

Vezměme si například takové odpalované těsto. Obestírá ho závoj pověr, myslíme si, jak je komplikované na přípravu, musí se péct ve vodní lázni a vůbec. Všichni říkají, že je to složité, tak to raději nebudeme zkoušet a uděláme osvědčenou bábovku. Opak je ale pravdou! Těsto sice připravujeme netradičně v hrnci na plotně, ale není vůbec náročné – prostě dáme všechno do jednoho rendlíku, mícháme a za 5 minut je hotovo. Navíc z něj můžeme udělat nejen věnečky nebo větrníky, ale dá se použít i naslano na pařížské noky a dává tak skvělou příležitost udělat večeři i zákusek z jednoho těsta, aniž bychom doma museli mít 50 věnečků ?. Stačí ho jednou vyzkoušet a zjistíme, že je to vlastně snadný a rychlý recept bez větší námahy.

Jednoduché začátky – od palačinek až po žabí stehýnka

Když se učíme vařit, začínáme u palačinek a nezkoušíme hned vykosťovat žabí stehýnka. I strach v kuchyni se dá pomalu odbourávat. Vezměme si perníčky. Málokdo si hned zezačátku troufne na perníkovou chaloupku, protože to vypadá hrozně složitě. Zkusme to pomalu. Nejprve si upečme jednoduché perníčky bez polevy, třeba polité čokoládou nebo ozdobené oříšky. Až si recept osaháme a nebudeme se ho bát, zkusme umíchat bílkovou polevu a perníčky ozdobit. Nejprve tečky a čárky, pak vylévání celých ploch a nakonec spirálky a složité vzory. I tohle se nám jednoduchým tréninkem dostane do krve. Pak už vlastně stačí jenom ozdobené díly chaloupky slepit k sobě a máme krásné dílko, na něž bychom si nikdy předtím netroufli. Pak si teprve uvědomíme, že jsme se báli zbytečně a že na tom vlastně není vůbec nic složitého, když známe pár triků. A od toho tu máme naši Kulinářskou akademii Lidlu, ta nás po malých krůčcích od základu kuchyní provede a strachu zbaví.

Exotické kuchyně – neznámý strašák

A co teprve strašidelné názvy – consommé, sous-vide nebo třeba espuma – v překladu vlastně neznamenají nic jiného, než extra silný dvojitý vývar (consommé), vaření ve studenější vodě v sáčku (sous-vide) nebo pěna ze sifonové lahve (espuma). Chce to neleknout se, rozkliknout recept, podívat se na video a zjistit, že vlastně nejde o nic složitého. Jen k některým potřebujeme speciální pomůcku, jako třeba právě zmiňovaný sifon. Stačí jen chuť a půl je hotovo.

Jak tedy na to? Tady je

5 jednoduchých tipů, jak se nebát nových receptů v kuchyni:

  • Novinka jednou týdně

Zkuste si nastavit nějaký systém. Určete si například, že celý týden budete vařit oblíbené rodinné recepty, ale jednou v týdnu vyzkoušíte něco nového. Něco, čeho jste se doposud báli. Zkuste třeba makovou roládu, sněhové pusinky nebo dokonce zaplétanou vánočku.

  • Volte netradiční suroviny

Nejíte běžně ryby? Zkuste vždy jednou za měsíc koupit rybu. A že se v nich nevyznáte? Nevadí, prostě zvolte tu, co je právě v akci, a k ní si najděte jednoduchý recept. Z naší široké sbírky rybích receptů si určitě vyberete.

  • Zapojte rodinu

Vybírejte kreativní nápady, které budou bavit nejen vás, ale pomůžou i děti. Zapojte je do vyrábění čokoládových mističek, do nichž plánujete servírovat vaší první bezovou pěnu. Uvidíte, že dětem bude celé dílo více chutnat a tatínek těžko odmítne dětské dílko.

  • Vyhlaste tematické menu

Nezůstávejte u české kuchyně a zkoušejte i jiné tradice. Využijte našich tematických týdnů, ty vám nabízí nové suroviny, které byste jinak přehlédli. Co takhle Francie? Připravte francouzskou neděli a podávejte k snídani croissanty s pudinkem, k obědu polévku z červené řepy s kozím sýrem a k večeři upečte quiche s oblíbenými surovinami.

  • Překvapení

Zkuste čas od času podávat oběd s názvem „překvapení“, ten můžete naservírovat strávníkům se zavázanýma očima. Nechte je nejprve přičichnout, pak ochutnat a pak až teprve sundat šátek a jídlo si prohlédnout a ptát se na suroviny. Často právě touto metodou zjistíte, že vám chutná víc věcí, než byste bývali věřili.

 

Recepty nejsou nikdy tak složité, jak si je vykreslujeme. A proto je nejlepší radou nebát se, zkoušet a objevovat. Pokud nevíte kudy kam, máme k dispozici Kulinářskou akademii Lidlu, která dokáže krůček po krůčku pomocí triků profesionálního šéfkuchaře Romana Pauluse naučit tajemstvím kulinářského umění. Není totiž nic horšího, než pečené kuře k večeři každou neděli.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU