Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Z droždí, špetky cukru a 125 ml vlažného mléka připravíme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, přidáme prosátou mouku, nasekané mandle, sůl, rozinky namočené v tuzemáku, přilijeme tuzemák, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto znovu vařečkou zpracujeme.
Těsto rozdělíme na pomoučněném válu na 9 částí, ze kterých vytvoříme bochánky a poté vyválíme na asi 20 cm dlouhé válečky. Ze 4 válečků spleteme spodní vrstvu, kterou přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed po celé délce spodní vrstvy vytvoříme rukou žlábek. Ze 3 válečků spleteme klasický cop a vtiskneme ho do žlábku. Zbylé 2 válečky vyválíme trochu delší, propleteme a vtiskneme do žlábku uprostřed střední vrstvy. Konce horní vrstvy povytáhneme a podsuneme pod spodní vrstvu. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, do vánočky zapíchneme 4 špejle, čímž ji zpevníme, aby se při pečení jednotlivé copánky nesesunuly, a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 40 – 45 minut. Necháme vánočku vychladnout, odstraníme špejle a pocukrujeme.