Strašidelný název neskrývá žádné velké překvapení, protože slovo „espuma” se ve španělštině opravdu používá k označení „pěny”. Tento obecně používaný pojem se ovšem stal součástí kulinářského názvosloví a příslibem nevšedního gastronomického zážitku, který získal své příznivce na celém světě.
Espuma, dnes mezinárodní pochoutka, se zrodila ve španělské kuchyni. Velkou zásluhu na tom měl Ferran Adrià, španělský šéfkuchař a jeden z prvních experimentátorů s molekulární kuchyní.
Nejdůležitější jsou samozřejmě kvalitní suroviny, jež vám nejvíce chutnají, protože espuma se hodí takřka na vše. Můžete ji použít jak v rámci sladkých dezertů, tak slaných chuťovek. Skvěle se hodí rovněž k polévkám (např. gazpacho), rybám a mořským plodům. Pokud ji chcete servírovat nevšedním způsobem, zvolte chuť, která doladí celý chod. Například bazalková espuma se skvěle hodí k zeleninové polévce. Vytvoříte tak úplně jiný efekt, než kdybyste ji dozdobili jen pár lístky čerstvé bazalky, jak je obvyklé.
I mezi recepty Kuchyně Lidlu najdete několik chutných inspirací. Podívejte se, jak připravit bramborovou pěnu, květákovou pěnu nebo pěnu z holandské omáčky.
Existují dva způsoby přípravy espumy: tradiční – s využitím metličky, pěniče mléka nebo ručního mixéru s vhodnou koncovkou, nebo moderní – pomocí sifonové láhve. Tento nástroj poskytuje velké možnosti všem, kteří chtějí experimentovat s různými chutěmi a barvami. Stačí mít jen bombičku s oxidem uhličitým nebo dusičitým, abyste snadno docílili krásně nadýchané pěny. Získáme jemnou, ale stabilní pěnu, kterou můžeme použít k dozdobení pokrmu nebo servírovat jako samostatný chod v podobě amuse bouche nebo předkrmu.
Během přípravy espumy pomocí sifonové láhve však pamatujte na tři důležitá pravidla.
Základ na pěnu musí být dostatečně vychlazený. Proto ho připravte den dopředu, naplňte lahev a uchovejte v lednici.
Po vyjmutí sifonové láhve z lednice s ní pořádně zatřeste, pěnu nastříkejte a ihned podávejte.
Než se vydáte na kulinářské dobrodružství a budete realizovat vlastní nápady, zkuste nejprve ověřené kombinace a vyzkoušené recepty, na kterých si osaháte techniku, natrénujete přípravu a hlavně si budete moci důkladně prohlédnout, jak suroviny reagují a jaké by měly mít vlastnosti. Teprve poté se můžete pustit do odvážných experimentů a tím si vytvořit i vlastní, nenapodobitelný styl. Espuma je totiž hlavně o kreativitě, zábavě a hledání nových kombinací v kuchyni. Vyzkoušejte ji a probuďte v sobě kulinářského umělce.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.