Jahodová sezóna

Jahodová sezóna

Když skončí zima, s velkou netrpělivostí čekáme na první jarní zeleninu a posléze na léto a jeho „ovocné dary”. Předzvěstí horkých letních dnů jsou pak jahody, které nás lákají svou chutí a vůní po celou dobu od června do července.

Jahody jsou hodnotným zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc jsou nízkokalorické, takže jich můžete sníst, kolik jen chcete. Můžete je pojídat jen tak na terase, ale i jako součást koktejlů, domácí zmrzliny nebo jogurtů. Nejčastějším a nejchutnějším využití jahod jsou ovšem pečené nebo nepečené dezerty. Vybrali jsme pro vás několik skvělých receptů na domácí pochoutky, které byste určitě měli vyzkoušet. Přesvědčte se sami, jak sladké může být nadcházející léto!


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jahodové pečení

Jahodové dezerty chutnají jak malým, tak i velkým milovníkům dobrot. Vyzkoušejte třeba recept na lehký jahodový dort se smetanovým krémem, který je pro pohodové letní odpoledne s dětmi jako stvořený. Jahody ponořené v želatině, nadýchaný lahodný krém a jemný piškotový korpus jsou to pravé potěšení pro malé objevitele i jejich odpočívající společníky.

Milujete kakao? Pokud ano, upečte kakaový piškot a udělejte z něj roládu naplněnou šťavnatými jahodami a kakaovo-čokoládovým krémem. Připravte tento recept z naší cukrárny a přesvědčte se sami, jak je ověřené spojení jahod a čokolády chutné!

Pokud pro vás roláda není to pravé ořechové, tak co třeba koláč? Čokoládový koláč s jahodami vypadá opravdu báječně a skvěle se bude vyjímat na rodinném stole. Nezapomínejte však, že jahody jsou výtečné nejen s čokoládou, ale i s tvarohem. Ochutnejte jahodový cheesecake s mátovým cukrem, který je vítaným letním osvěžením a skvělou alternativou klasického tvarožníku.

Máme ještě jeden nápad! Co třeba jahody ponořené do jemného, nadýchaného těsta? Co vy na to? Recept na ztracené jahody je chutný, snadný a hlavně rychlý. Stačí jenom 50 minut a čerstvě upečená buchta ke kávě je na světě.

Jahodové mlsání

Mlsáte rádi a dáváte přednost nepečeným dezertům? Připravte si chutný jahodovo-piškotový pohár. Najdete v něm čerstvé jahody, piškoty aromatizované likérem Amaretto, jahodovou náplň a smetanový krém se sýrem mascarpone. Připravíte ho během 30 minut a určitě nadchne celou vaši rodinu i hosty.

Chtěli byste zkusit recept na nevšední tiramisu? Jahody se hodí i do tohoto klasického italského dezertu. Použijte čerstvé ovoce, čokoládové tyčinky s jahodovou příchutí, krémovou smetanu, mascarpone a kakao. Vyzkoušejte náš recept a připravte si domácí tiramisu s jahodami. Určitě všechny touto neobvyklou alternativou mile překvapíte.

Po italské kuchyni je čas vyzkoušet i anglickou a její klasický recept na zapečené ovoce pod drobenkou. Jahody se do něj hodí přímo náramně. Můžete je použít samostatně nebo smíchat s jiným letním ovocem, jako jsou maliny nebo borůvky. Křupavou ořechovou drobenku si snadno zamilujete a také díky ní tento dezert zmizí ze stolu rychleji, než se nadějete.

Jahody k obědu

Jahody nemusíte servírovat jenom v podobě dezertu. Můžete z nich připravit i oběd nebo večeři. Pokud máte rádi sladké jako hlavní chod, určitě koukněte na recept Romana Pauluse na tvarohové jahodové knedlíky. V Kulinářské akademii Lidlu najdete video s podrobným postupem, díky kterému to hravě zvládnete. Stejným způsobem můžete naplnit i domácí pirohy.

Jiným, tentokrát trochu netradičním nápadem, je studená melounovo-jahodová polévka. Namixujte jahody s melounem, přidejte med, citronovou šťávu, čerstvé bylinky a užijte si to pravé letní osvěžení. Ideální je hlavně k obědu v horkých letních dnech. 

Domácí zavařování

Pokud chcete chuť jahod uchovat na delší dobu a mít z nich radost i v zimě, zamrazte je nebo zavařte. Existuje spousta zajímavých receptů na džemy či kompoty, díky kterým budete mít léto na dosah ruky, kdykoli jen budete chtít.

Jak vidíte, nápadů k využití jahod je spousta. Určitě si vyberete svůj oblíbený, hlavně teď, když je sezóna jahod v plném proudu. Byla by škoda ji nevyužít a nepřipravit si koláč, nepečený dezert nebo sladký oběd. Možná máte i nějaký svůj vlastní neotřelý nápad, jak zpracovat jahody a chtěli byste se ním podělit s ostatními? Napište nám ho do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU