Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Na různé druhy grilování potřebujeme odlišné teplotní zóny, proto si v grilu udržujeme minimálně dvě, ideálně však tři teplotní zóny:
Horká zóna na prudké zatažení – Hodí se na tenké plátky nebo na počáteční zatáhnutí masa na mřížku.
Zóna na dopékání – Zde se steaky nebo větší kusy masa pomaleji dopékají. I tady je potřeba žhavého uhlí.
Chladnější zóna pro odpočinutí masa – Zde již nemusí být žádné žhavé uhlí. Pokud se jedná o plynový gril, může být tato zóna i vypnutá.
Hlavně větší kusy masa se lépe propékají, pokud máme gril s poklopem.
Při práci s ohněm se teplota samozřejmě nedá regulovat tak snadno jako na plynovém grilu, a proto se grilaři často řídí vlastním pocitem, kterému ovšem přechází trénink a sbírání zkušeností. Pro přesnost a jistotu se vyplatí investovat do teploměru.
Tip: Více o práci s teploměrem se dozvíte v dalším triku Kulinářské akademie Lidlu.