Roman Paulus
Doba přípravy20 min.

Mořské plody na grilu, raita a mangová marináda

Grilované ryby a mořské plody dodají vašemu barbeque skvělý exotický šmrnc! Šéfkuchař Roman Paulus během svého putování po Srí Lance natočil video, ve kterém vám ukáže, jak správně ryby a mořské plody na grilu připravovat. Zjistíte, jak správně grilovat korýše – například krevety a langusty – i jak použít banánové listy podobně jako alobal nebo pečicí papír. Ještě než budete podávat, stihnete si namíchat dvě skvělé salsy – raitu, která nejvíce připomíná nám dobře známé tzatziki a také salsu se zeleninou, mangem a ananasem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Raita:

  • 200 ml bílý jogurt
  • 3 × lžíce cibule
  • 3 × lžíce okurka
  • 1 × lžíce čerstvý koriandr
  • 1 × lžíce pálivá paprička
  • 3 × lžíce rajče
  • sůl
  • pepř

Mangová marináda:

  • 3 × lžíce zralé mango
  • 3 × lžíce ananas
  • 2 × lžíce šalotka
  • 3 × lžíce rajče
  • 3 × lžíce okurka
  • 1 × lžíce čerstvý koriandr
  • 2 × lžíce limetková šťáva
  • 2 × lžíce kokosový olej
  • mleté chilli
  • sůl
  • pepř

Grilování:

  • mořské plody dle výběru
  • banánové listy (či alobal)
  • limetka

POSTUP

Raita:

V misce smícháme jogurt, nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, koriandr, papričku a rajče. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Mangová marináda:

V míse smícháme nadrobno nakrájené zralé ovoce (mango a ananas), šalotku, rajčata, okurky a koriandr. Ochutíme limetkovou šťávou, olejem, chilli, solí, pepřem a dobře promícháme.

Mořské plody na grilu:

Rybí filety osolíme, opepříme, přidáme chilli, nadrobno nakrájený ananas a pár kapek kokosového oleje. Zabalíme do banánových listů nebo alobalu a dle potřeby zafixujeme párátky.

Tip: Banánové listy před použitím krátce nahřejte nad grilem, aby nepraskaly.

Langustu (ocas i napůl rozkrojenou), tygří krevety (ocasy i v celku), rozpůleného humra a ryby dle nabídky (red snapper - chňapal, malý tuňák, sardinky) a sépie osolíme, opepříme, zakápneme kokosovým olejem. Pokud máme opravdu velké kusy sépie, nakrájíme ji nejprve na mřížku, podobně jako bůček. 

Tip: Podívejte se na video o mořských plodech a jejich přípravě v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Celé ryby, balíčky s rybím filetem, langusty a krevety bez krunýře pečeme na alobalu, zatímco velké kusy sépie, filety tuňáka, rozpůlené humry a langusty či krevety s krunýřem pečeme přímo na mřížce. Dle potřeby otáčíme a propékáme.

Podáváme na velkém tácu společně s přiloženými salsami v mističkách a nakrájenými limetkami. Ozdobit můžeme dle možností čerstvými kari lístky, banánovým listem a exotickým ovocem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.