Rybí trh začíná velmi brzo ráno ještě před východem slunce. Do přístavu přijedou rybářské lodě z širokého okolí a vyloží ryby nachytané předchozí den nebo během noci. Do větších přístavů jezdí větší lodě a cílí hlavně na lukrativnější zákazníky, jako jsou obchodníci, restaurace a hotely. Menší tržiště pak slouží spíše místním, mají menší nabídku, ale je jich více a jsou dostupnější. Zde najdete i malé rybáře, co přivezli pár chycených ryb, aby si přivydělali.
Na trhu je dle velikosti větší nebo menší škála ryb a mořských plodů. Najdeme zde i ryby již sušené a nasolené, díky čemuž se jim prodlouží trvanlivost. Takové se využívají převážně k vaření místního oblíbeného kari.
Z čerstvých ryb uvidíme zejména na různé druhy a velikosti tuňáků (hlavně tuňák žlutoploutvý), latesy stříbřité (barramundi), fish maw, makrely, chňapaly červené (red snapper), zlaky nachové (mahi mahi) a z mořských plodů kraby (zejména na Srí Lance oblíbené modré kraby), kalmáry a krevety všech velikostí.
Pokud se vydaří lov, můžeme narazit i na velké tuňáky, které známe z japonských restaurací, kde se využívají na přípravu těch nejexkluzivnějších rolek sushi.
Jak podpořit šetrný rybolov?
Neudržitelný rybolov, zejména tažné sítě jsou velký problém, který přispívá k ničení životního prostředí a populace mořských ryb. Proto se Lidl zasazuje o zlepšení situace a u drtivé většiny svých výrobků vyžaduje certifikace, prokazující udržitelný rybolov. Zároveň úplně vyřadil ze sortimentu ohrožené ryby (jako je tuňák obecný). Standardem u drtivé většiny výrobků jsou MSC a ASC certifikace. U některých výrobků najdeme navíc i FS nebo Dolphin safe označení.
MSC: Jedná se o nejrozšířenější mezinárodní certifikační schéma pro divoké populace mořských i sladkovodních ryb. K základním principům patří minimalizace dopadu na životní prostředí (od lovu, až po finální zpracování), udržitelnost lovené populace a efektivní a odpovědný management rybích zdrojů.
ASC (Aquaculture Stewardship Council): Týká se výhradně ryb z farmových chovů a má specifické standardy pro jednotlivé druhy ryb. Základními principy jsou ochrana životního prostředí a biodiverzity, ochrana vodních zdrojů, dodržování platných zákonů a sociálně odpovědné podnikání.
FS (Friend of the Sea): Jedná se o méně finančně náročnou certifikaci než známější MSC. Díky tomu na něj dosáhnou i menší rybářství. Má však obdobné principy. Vychází primárně ze směrnic FAO (označování původu), ale zahrnuje například také principy pro snižování uhlíkové stopy.
Earth Island Institute (logo s delfínem a nápisem SAFE): Tato certifikace zaručuje, že během lovu tuňáků nedochází k zabíjení, pronásledování či zraňování delfínů. Zakazuje také použití vlečných tenatových sítí. Certifikované subjekty musí zpřístupnit veškeré zařízení spojené s produkcí, uchováním i prodejem tuňáků.