Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Možná to pro vás bude překvapení, ale „prdelačka“, tedy krvavá kroupová polévka, je jedna z mála ryze českých polévek, které se jen tak jinde ve světě nevaří. Pusťte se do ni podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, který vás naučí, jak takovou zabijačkovou polévku uvařit. K tomu přidá pár důležitých, ale jednoduchých tipů, jak zajistit, aby se vám vepřová krev během přípravy nesrazila. Hotovo budete mít už za pár minut!

Recept na prdelačku – zabijačkovou polévku z krve

Potřebujeme:  lis na česnek

Suroviny:

  • 10 l zabijačkového vývaru 
  • 2 kg vařených ječných krup
  • 2 l vymíchané vepřové krve
  • 6–8 stroužků česneku
  • pepř
  • špetka mletého nového koření
  • 1 hrst sušené majoránky
  • sůl

Postup:

Kroupy den předem uvaříme doměkka.

Tip: Ideálně použijeme kroupy s označením „velké“ nebo „č. 10“.

Nejprve je na pár hodin namočíme do studené vody, ve které je následně uvaříme doměkka. Hotové kroupy pak nezapomeneme propláchnout, aby se k sobě neslepily a necháme zcela vychladnout.

Tip: Abychom měli 2 kg vařených krup, použijeme asi 500 g nevařené suroviny.

Vývar z ovaru, tlačenky, jaternic (jitrnic), jelit a dalších zabijačkových pochoutek přivedeme do varu.

Tip: Jak na ovar, tlačenku, jelita a jaternice se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Vařené studené kroupy smícháme s vymíchanou scezenou studenou krví a postupně za stálého míchání přidáváme do vývaru.

Tip: Krev přiléváme postupně a stále mícháme, aby se nesrazila.

Následně přidáme česnek, pepř, nové koření, majoránku a sůl. Za stálého míchání přivedeme znovu do varu a vaříme asi 15 minut.

Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Připravte si domácí chléb podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Komentáře (2)

  • Host

    Host
    přidáno před 27 dny
    A kde koupím tu krev?

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 23 dny
    Dobrý den, pokud nepořádáte vlastní zabijačku, kde prase sami vykrvíte, můžete si krev objednat i u dobrého řezníka. Taková bývá zpravidla už vymíchaná. Přejeme hodně zdaru při vaření :-)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.