Francouzské dezerty nejen skvěle chutnají, ale i báječně vypadají. Stačí trochu času a péče a luxusní zákusky zvládnete i vy!
Francouzské dezerty nejen skvěle chutnají, ale i báječně vypadají. Stačí trochu času a péče a luxusní zákusky zvládnete i vy!
Nezkušení kuchaři se možná zaleknou odpalovaného těsta, z něhož se mnoho zákusků ve Francii připravuje. Roman Paulus vám ale ukáže, že na něm ve skutečnosti není nic složitého. Základem je voda s máslem a solí, do které se při vaření přidá hladká mouka. Těsto zhoustne a postupně se takzvaně odpálí od hrnce tak, že nelepí. Do vychladlého těsta se pak přidají celá vejce, která pomohou nadýchanému efektu.
Zatímco Češi nedají dopustit na věnečky a větrníky, Francouzům osladí den éclairky. Vyhrát si u nich můžete s náplní i polevou, ve Francii je nejčastěji najdete s čokoládovým, kávovým nebo kaštanovým krémem a čokoládovou nebo karamelovou polevou. V Kulinářské akademii Lidlu můžete vyzkoušet i vanilkové éclair s čokoládou.
Českému věnečku se pak nejvíc podobá dort z odpalovaného těsta nazývaný Paříž-Brest, který je plněný lahodným krémem mousseline pralinée (z másla a karamelizovaných ořechů) a posypaný mandlemi. Jako křehký dezert můžete připravit i věnečku podobné profiterolky s drobenkou, kterým se říká craquelin. Ve Francii ze dvou profiterolek, větší a na něm posazené menší naplněné cukrářským krémem, také připravují dezert zvaný religieuse neboli jeptiška. A pokud chcete opravdu oslnit, místo dortu na hostinu nachystejte croquembouche, které se někdy říká francouzská věž svobody. Tato instalace je hotovým cukrářským uměním, z malých profiterolek nebo kuliček z odpalovaného těsta totiž poskládáte celou věž.
Každý, kdo byl v Paříži, určitě obdivoval dokonale naaranžované makronky. Nejen díky nim se francouzská gastronomie dokonce dostala na seznam UNESCO. Základem je mandlová směs, kterou připravíte z kvalitní jemné mandlové mouky a moučkového cukru. V kastrolu vedle přiveďte k varu cukerný roztok. V míse mezitím začněte šlehat měkký sníh z bílků s krupicovým cukrem, do něhož postupně vlijete cukerný roztok, a pokud chcete, přidejte i potravinářské barvivo. Obarvený lesklý sníh pak vmíchejte do mandlové směsi. Ideální těsto bude ne příliš řídké, ani ne příliš husté, mělo by se krásně táhnout. Naplňte jím cukrářské sáčky a na podložce vytvořte stejně velké a široké makronky ideálně o velikosti 3–4 centimetry. Pokud chcete být opravdu precizní, pořiďte si silikonovou podložku s předkreslenými kolečky.
Tip: S plechem bouchněte o stůl, aby se srovnaly případné bubliny a těsto se vyrovnalo. Pečte při 135–150 °C asi 13 minut, méně může být někdy více.
Na makronkách je vynikající i náplň. Na základní čokoládovou vám bude stačit ganache z čokolády rozehřáté se smetanou a kousky másla. Vyhrát si ale můžete i s pistáciovým, vanilkovým nebo malinovým krémem podle vaší libosti.
Francouzská kuchyně ale nabízí i další, a na přípravu jednodušší, delikatesy. Pokud se vydáte na jih Francie, do okolí Saint-Tropez, na každém rohu narazíte na tarte tropézienne – dort, který připomíná pražský koláč. Na nadýchanou sladkou briošku s pudinkovým krémem budete ještě dlouho vzpomínat! V žádné cukrárně nechybí ani mille-feuille, neboli tisíc plátků. Vzniká skládáním plátků listového těsta na sebe, které jsou plněné žloutkovým krémem.
S blížící se sezónou jablek si můžete osvěžit i obrácený jablečný koláč tarte tatin nebo jednodušší dezerty crême brûlée nebo čokoládovou pěnu. Nejjednodušší francouzskou rychlovkou je pak pain perdu (ztracený chléb), nejedná se o nic jiného než bílý chléb namočený v mléce a šlehaných vejcích, osmažený na pánvi a posypaný moučkovým cukrem, skořicí nebo vanilkou.
Bon appétit!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…