Chystáte-li se na akční dovolenou v dodávce nebo s rodinkou do kempu, vaření je kapitola sama o sobě. To ale neznamená týden o konzervách!
Chystáte-li se na akční dovolenou v dodávce nebo s rodinkou do kempu, vaření je kapitola sama o sobě. To ale neznamená týden o konzervách!
Stačí se dobře připravit a budete si hodovat i v kempu. Spoustu trvanlivých potravin si můžete zabalit už doma, abyste na místě nemuseli podnikat velké nákupy a doplňovali jen čerstvé potraviny.
Rozhodně se neobejdete bez tria sůl–pepř–olej. Dobrý olivový olej použijete jak ve studené kuchyni a zálivkách, tak při vaření. Určitě přibalte kromě pepře i další koření, podle toho, co rádi vaříte. Oregano a provensálské bylinky se hodí do rajčatových omáček, kari například k ochucení rýže, grilovací koření na maso a skořice ke zpestření snídaní. I ocet má své místo, a to zejména ve studené kuchyni a salátech. Můžete ho ale nahradit citronovou šťávou.
Nechcete-li aby se vám otevřené koření všude možně rozsypávalo, pořiďte si speciální klipsny, díky kterým sáček pevně uzavřete. Koření nenavlhne, ani nevyvane.
Další zásadní položkou jsou obiloviny. Jsou trvanlivé, vydatné a snadno se připravují. Těstoviny volte spíše menšího tvaru, špagety by se v menším hrnci hůře vařily a slepily by se. Ideální jsou penne, farfalle a fusilli. Existují i mnohé bezlepkové varianty, například z luštěnin.
Rýže je na přípravu možná ještě snazší, protože vodu, ve které se vaří, zcela absorbuje. Ta v pytlíku je opravdu velmi jednoduchou a rychlou variantou. Stejně dobře se hodí i pohanka a quinoa.
Bulgur a kuskus stačí jen zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Hodí se k masu, zelenině ale i různým omáčkám.
Ovesné vločky jsou skvělá snídaně. Kaši navíc ani nemusíte vařit – dnes jsou v kurzu tzv. „vločky přes noc“. To znamená, že si večer dáte do misky nebo skleněné nádoby vločky, podle chuti přidáte skořici, kakao, sušené ovoce nebo třtinový cukr, a nakonec mléko či rostlinné mléko v poměru 1:1 k množství vloček a nechte odpočívat do rána. Snídaně je hotová, a to bez použití vařiče.
Dále přibalte rajčatovou passatu či sekaná rajčata v konzervě. Raz dva s nimi vykouzlíte skvělou omáčku k těstovinám či teplé zeleninové jídlo.
Pořiďte si skladné potravinové dózy, popište je a skladujte v nich trvanlivé obiloviny a podobné potraviny. Nemusíte se tak obávat rozsypané rýže. Vše budete mít přehledné a připravené k doplnění.
Trvanlivé potraviny poslouží jako skvělý základ pro lahodné obědy v přírodě. Na místě pak kupujte maso, zeleninu, ovoce, dále i bylinky, pečivo a čerstvé mléčné výrobky.
Kempy jsou často vybaveny grilem nebo ohništěm, kde si můžete připravit maso. Letní večery jsou k tomu navíc ideální. Existují i cestovní grily, které si můžete přibalit s sebou. Možnosti luxusních večeří se tak rázem rozšiřují.
Grilujte celé ryby, steaky, plátky, karbanátky či špízy. Jako přílohu k nim připravte obiloviny z vaší bedničky trvanlivých potravin. Vznikají vám tak skvělé kombinace a možnosti.
Grilujte například hovězí steaky, celého pstruha s bulgurovým salátem, karbanátky s kuskusovým salátem či špízy se salátem tabbouleh. Vegetariáni si určitě pochutnají na lahodném sýru halloumi s kuskusem.
Zbylo vám maso po grilování? Využijte ho k přípravě skvělých sendvičů. Natrhejte ho vidličkou, doplňte dalšími lahodnými surovinami a oběd na výlet je hotový. Podívejte se například na tento sendvič s vepřovým trhaným masem.
Dalším skvělým způsobem stravování v kempu jsou „bowls“ neboli misky, kde můžete míchat obiloviny, zeleninu, maso, dipy, jako v této zdravé misce s quinou a kuřecími prsy.
Mleté maso můžete připravit i na plotýnce, přidat ho do zeleninové směsi nebo si v jednom hrnci uvařit toto skvělé a praktické jídlo, mleté maso s bulgurem a zeleninou.
Nakoupíte-li čerstvou zeleninu a saláty, můžete si v horkých letních dnech připravit k obědu svěží salát. Potřebujete jen prkénko, nůž a pořádnou misku. Podívejte se na tipy, jak na skvělý salát.
Jak vidíte, i s přenosnou kuchyní a v kempu si můžete dopřávat skvělá jídla. Paštiku a konzervy nechte pro tentokrát doma.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…