Velký zabijačkový slovník
Doba čtení 4 minut

Velký zabijačkový slovník


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nadcházející zimní období je spojené se zabijačkami, proto vám přinášíme sérii videí, ve kterých Roman Paulus ukazuje, jak připravit pořádnou hostinu. Ne nadarmo se říká, že správný řezník zpracuje vepře tak, že z něj nic nezbyde.

Příprava před zabijačkou

Zabijačková buchta – jednoduché pečivo z mouky, vody, droždí a soli připravte týden před zabijačkou, aby pořádně vyschlo. Budete ho potřebovat na výrobu jitrnic a jelit.

Ječné kroupy – vařte den předem. Ideálně použijte kroupy s označením „velké“ nebo č. 10, nechte pár hodin namočené ve studené vodě a pak je uvařte. Hotové nezapomeňte propláchnout, aby se neslepily. Využijete je do polévky, prejtu i jelit.

Jablkový křen neboli vejmrda – strouhaná jablka s křenem a octem budou spolu s hořčicí výbornou přílohou ke guláši i dalším zabijačkovým dobrotám.

V den zabijačky

Ovar – většinou první pokrm při zabíjačce. Vývar se nejčastěji připravuje z vepřové hlavy a laloku, případně kolene, boku i plece. Dochucuje se solí, pepřem, česnekem, novým kořením a bobkovým listem.

Prdelačka neboli černá zabijačková polévka – polévka z ovaru, do které se přidají kusy jelit, jitrnic, tlačenky, kroupy a krev.

Guláš – využívá se nejčastěji vepřová plec, játra a ledvinky, které můžete připravit den předem a nechat odležet. Naložené maso duste na cibulce a sádle, postupně přidejte vnitřnosti a dochuťte majoránkou a pepřem. Chuť masa je obecně výraznější než v klasickém guláši.

Tlačenka – oblíbená pochoutka nejen k pivu z malých kvalitních kousků masa naložených v rosolu z rozemleté kůže a nožiček, případně želatiny. Nejčastěji se využívá koleno, kýta a nožičky. Vyhrát si můžete s kořením (kmín, majoránka, pepř, zázvor.). Do tmavé varianty se přidává i syrová krev. Nezapomeňte si předem pořídit sáčky – umělé tlačenkové střevo.

Huspenina, sulc neboli rosolovka – obdoba tlačenky z méně kvalitních kousků masa nebo ze zbytků, co se nevešly do tlačenky.

Jitrnice – jedna z nejtradičnějších zabijačkových pochoutek. Protože se připravují z jater, říká se jim původně jaternice, ale zjednodušené označení jitrnice časem zlidovělo a dnes je už i spisovně správné. Z masa se používá lalok, bůček a vnitřnosti. Přidává se zabijačková buchta a směs se dochutí solí, pepřem, novým kořením, majoránkou a česnekem. Stejně jako jelita se jitrnice připravují ve vepřových střívkách a vaří ve vodě. Jitrnice jsou na rozdíl od jelit šedé.

Jelita – připravují se podobně jako jitrnice, ale navíc obsahují krev a kroupy. Krev tak dodává jelitům typickou tmavě hnědou barvu.

Po zabijačce

Sádlo – cenný pomocník při vaření i pečení, z něhož si můžete nachystat výborné škvarky, které si užijete ještě dlouho po zabijačce.

Vepřovky – do budoucna vám vydrží i chutné a trvanlivé vepřovky. Maso ve vlastní šťávě zakonzervujte ve sklenicích a pak si ho dopřejte po celý rok jen tak s chlebem a okurkou nebo jako součást hlavního chodu.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU