Říká se, že jde o nejjednodušší jídlo na světě, které chutná všem a všude – u stánku, v pizzerii i doma. Napolitánci by vám ale barvitě vysvětlili, že pravá a dobrá pizza je jen jedna – ta podle maminčina receptu! Věřte, že výbornou pizzu si zvládne doma upéct každý. Stačí vybrat správný recept a přísady podle vašich chutí.
Předchůdcem pizzy byly těstové placky, které si lidé z celého Středomoří od pradávna opékali nad ohněm. Ke vzniku pizzy jako takové výrazně přispěl až dovoz rajčat do Itálie v 16. století. Kreativní Napolitánci vymýšleli různé způsoby toho, co by se dalo s dosud neznámou surovinou udělat. Testovali tak různé recepty na těsto s rajčaty pečené v troubě, které pak nabízeli v místních restauracích.
Vyzkoušet můžete i jednoduchý a rychlý pizza chléb podle Romana Pauluse.
Až v 19. století se jednomu kuchaři povedl skutečně mistrovský kousek. Při návštěvě královny Markéty (Margherity) Savojské připravil Raffaele Esposito pizzu s přísadami v národních barvách – červenými rajčaty, bílým sýrem a zelenou bazalkou. Pizza Margherita si poté rychle získala nejen královninu oblibu.
Poznávacím znamením klasické Margherity jsou tlusté, ale měkké okraje. Důležité je proto vybrat kvalitní mouku. Vyplatí se nešetřit a vyzkoušet různé druhy, než najdete tu svoji. Italové nejčastěji míchají mouku manitoba s moukou typu 0 nebo 00. Ty mají vysoký obsah lepku a pizza je díky nim pružná. V české kuchyni můžete použít hladkou mouku nebo směs hladké a polohrubé.
Sami si můžete připravit i kvásek – do mísy rozdrobte 20 gramů droždí, přilijte trochu vlažné vody, lehce zaprašte moukou a nechte kvásek vyběhnout. Potom ho smíchejte s půl kilem mouky, špetkou soli, dvěma lžícemi oleje a postupně přilijte 200 ml vody. Směs pak ručně nebo robotem vyhlaďte. Těsto je potřeba nechat pár hodin, nejlépe přes noc, kynout v lednici. Druhý den z něj vytvarujte pizzu se zvýšenými okraji, na kterou vyskládejte vybrané suroviny. V klasické verzi tedy rajčatovou omáčku a kousky mozzarelly.
TIP: Mozzarellu nechte nejdříve okapat od nálevu, který by se jinak zbytečně nasákl do těsta. Stejně tak to nepřehánějte s rajčatovou omáčkou, stačí jen tenká vrstva.
Neotálejte, aby těsto nezačalo znovu kynout. Ozdobte pizzu bazalkou nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a rovnou ji dejte na gril nebo do trouby, kterou půl hodiny předem předehřejte na 250 °C. Většinou stačí 10–15 minut pečení.
Sláva jednoduchého receptu na pizzu se rychle roznesla do zahraničí, kam odešli mnozí Italové, kteří dodnes národní recepty dále vylepšují. Třeba vysoká americká pizza s nadýchanými okraji připomíná spíš slaný koláč, na jehož přípravu budete potřebovat dortovou formu. Těsto pak můžete ozdobit salámem, sýrem, rajčaty i dalšími pochutinami. U americké pizzy se nebojte vyzkoušet plátky sýra nebo slaniny zamotat rovnou do okrajů.
Dnes se liší i pizzy v jednotlivých italských regionech – v Římě je těsto na pizzu spíš tenké a lehčí. Sicilani naopak preferují tlustší těsto, kterým vyplní celý plech, a pak ho rozkrájí. Hosté tak nedostávají nostalgicky známý trojúhelník, ale čtverec.
Můžete také experimentovat s různými druhy muk. Zkuste třeba pizzu z celozrnné mouky. V mnoha pizzeriích v Itálii už dostanete bezlepkovou pizzu. I tu si můžete sami připravit doma – z rýžové, kukuřičné nebo pohankové mouky.
Pokud na přípravu pizzy nemáte moc času, můžete narychlo umíchat nekynuté těsto bez droždí (lze nahradit trochou kypřícího prášku), které má výhodu, že se nemusí nechat uležet a můžete ho hned vložit do trouby. A kdo by se chtěl těstu úplně vyhnout, může zkusit raw pizzu ze směsi mletých lněných semínek a sušených rajčat.
Pokud chcete zůstat u osvědčených receptů, Roman Paulus doporučuje jednoduché ale lahodné varianty v podobě pizzy na grilu, případně jako domácí pizzu se zeleninou – lilkem, cuketou a rajčaty. Podle libosti můžete přidávat i houby, šunku, olivy a další dobroty.
A jakou si dáte jako první vy, když přijedete do Itálie? Nebo máte raději těstoviny? Podělte se s námi v komentářích!
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.