Kuře rôtisserie: miloval ho už Napoleon, peče se dodnes. Co se skrývá pod tímto krkolomným francouzským názvem?
Kuře rôtisserie: miloval ho už Napoleon, peče se dodnes. Co se skrývá pod tímto krkolomným francouzským názvem?
Rôtisserie pochází z francouzského slova rôti, které znamená pečeně. Znamená jednoduše rožnění na otočném špízu vedle zdroje tepla. Kuře rôtisserie se díky této technice stalo zárukou šťavnatého masa s dokonale křupavou kůrčičkou.
Tohoto výsledku dosahuje kuřátko právě díky tomu, že se připravuje vcelku. Peče se pomalu, rovnoměrně, a protože se neustále otáčí, samo sebe podlévá vlastní šťávou. Všechna chuť i šťáva zůstane uvnitř masa.
Jak šťavnatost ještě více podpořit? Naplňte dutinu kuřete rozpůlenými bio citrony a bylinkami. Kuře můžete také naložit ve sladkoslaném roztoku (na jedno kuře půl hrnku soli a půl hrnku cukru smíchané s vodou) na několik hodin do lednice, než ho budete grilovat. Tato metoda zaručí ještě větší křehkost a šťavnatost masa.
Hotové kuře rôtisserie je samozřejmě nejlahodnější za tepla, klidně jen tak samotné. Doplnit ho můžete různými zeleninovými saláty, pečivem a oblíbenými přílohami.
Pokud vám nějaké maso zbyde, máte několik možností, jak s ním naložit. Studené nakrájené nebo natrhané maso je skvělým přídavkem do salátů. Vyzkoušejte například svěží salát s kuřecím masem a gorgonzolou, salát s kuskusem a ovocem nebo salát s ořechy a vejci a výraznou zálivkou.
Další využití je bezesporu v sendvičích a tortillách. Hodí se zde spíš natrhané. Skvěle ho doplní omáčky, avokádo, sýr a další lahodné vrstvy sendviče. Zkuste ho přidat i do této plněné tortilly.
Nakrájené maso také patří do zdravých bowls – misek. Ty se skládají z několika surovin, jsou pestré jak chuťově, tak na pohled. Tato miska je s kuřecím masem, quinoou a avokádem.
No a na závěr máte vždy možnost maso ještě zapéct nebo přidat do polévky. Tuto možnost dáváme jako tu poslední, protože rôtisserie kuře je opravdu lahodné a je ho trochu škoda ještě vařit či péct. Je to však i tak způsob, jak zužitkovat zbytky. Vyzkoušet můžete zapékané těstoviny s kuřecím masem, rajčaty a permezánem nebo polévku se zázvorem a knedlíčky a menu na další den máte hotové.
Nebojte se grilovat kuře vcelku, uvidíte, že už ho nebudete chtít připravovat jinak.
Během pracovního týdne nezbývá většině z nás čas na přípravu netradičních a rafinovaných pokrmů. Poradíme Vám, jak upravit oblíbené špagety. Po…
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.