Kuře rôtisserie: miloval ho už Napoleon, peče se dodnes. Co se skrývá pod tímto krkolomným francouzským názvem?
Kuře rôtisserie: miloval ho už Napoleon, peče se dodnes. Co se skrývá pod tímto krkolomným francouzským názvem?
Rôtisserie pochází z francouzského slova rôti, které znamená pečeně. Znamená jednoduše rožnění na otočném špízu vedle zdroje tepla. Kuře rôtisserie se díky této technice stalo zárukou šťavnatého masa s dokonale křupavou kůrčičkou.
Tohoto výsledku dosahuje kuřátko právě díky tomu, že se připravuje vcelku. Peče se pomalu, rovnoměrně, a protože se neustále otáčí, samo sebe podlévá vlastní šťávou. Všechna chuť i šťáva zůstane uvnitř masa.
Jak šťavnatost ještě více podpořit? Naplňte dutinu kuřete rozpůlenými bio citrony a bylinkami. Kuře můžete také naložit ve sladkoslaném roztoku (na jedno kuře půl hrnku soli a půl hrnku cukru smíchané s vodou) na několik hodin do lednice, než ho budete grilovat. Tato metoda zaručí ještě větší křehkost a šťavnatost masa.
Hotové kuře rôtisserie je samozřejmě nejlahodnější za tepla, klidně jen tak samotné. Doplnit ho můžete různými zeleninovými saláty, pečivem a oblíbenými přílohami.
Pokud vám nějaké maso zbyde, máte několik možností, jak s ním naložit. Studené nakrájené nebo natrhané maso je skvělým přídavkem do salátů. Vyzkoušejte například svěží salát s kuřecím masem a gorgonzolou, salát s kuskusem a ovocem nebo salát s ořechy a vejci a výraznou zálivkou.
Další využití je bezesporu v sendvičích a tortillách. Hodí se zde spíš natrhané. Skvěle ho doplní omáčky, avokádo, sýr a další lahodné vrstvy sendviče. Zkuste ho přidat i do této plněné tortilly.
Nakrájené maso také patří do zdravých bowls – misek. Ty se skládají z několika surovin, jsou pestré jak chuťově, tak na pohled. Tato miska je s kuřecím masem, quinoou a avokádem.
No a na závěr máte vždy možnost maso ještě zapéct nebo přidat do polévky. Tuto možnost dáváme jako tu poslední, protože rôtisserie kuře je opravdu lahodné a je ho trochu škoda ještě vařit či péct. Je to však i tak způsob, jak zužitkovat zbytky. Vyzkoušet můžete zapékané těstoviny s kuřecím masem, rajčaty a permezánem nebo polévku se zázvorem a knedlíčky a menu na další den máte hotové.
Nebojte se grilovat kuře vcelku, uvidíte, že už ho nebudete chtít připravovat jinak.
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…
Tiramisu je asi nejznámější italský dezert na světě. Tato vrstvená delikatesa patří ke klasice, kterou Italové milují a dávají si ji ke kávě. Pokud…
V obchodě, nebo na samosběru? Ať už k hromadě jahod přijdete jakkoliv, budou se vám určitě hodit tipy, jak s nimi naložit. Na blogu Kuchyně Lidlu teď…