Rôtisserie: jak na dokonale křupavé kuře
Doba čtení 3 minut

Rôtisserie: jak na dokonale křupavé kuře

Kuře rôtisserie: miloval ho už Napoleon, peče se dodnes. Co se skrývá pod tímto krkolomným francouzským názvem? 


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Francouzský poklad

Rôtisserie pochází z francouzského slova rôti, které znamená pečeně. Znamená jednoduše rožnění na otočném špízu vedle zdroje tepla. Kuře rôtisserie se díky této technice stalo zárukou šťavnatého masa s dokonale křupavou kůrčičkou. 

Proč celé kuře?

Tohoto výsledku dosahuje kuřátko právě díky tomu, že se připravuje vcelku. Peče se pomalu, rovnoměrně, a protože se neustále otáčí, samo sebe podlévá vlastní šťávou. Všechna chuť i šťáva zůstane uvnitř masa. 

Jak šťavnatost ještě více podpořit? Naplňte dutinu kuřete rozpůlenými bio citrony a bylinkami. Kuře můžete také naložit ve sladkoslaném roztoku (na jedno kuře půl hrnku soli a půl hrnku cukru smíchané s vodou) na několik hodin do lednice, než ho budete grilovat. Tato metoda zaručí ještě větší křehkost a šťavnatost masa. 

Principy rôtisserie nad otevřeným ohněm

  • Základem je kuře kompaktního tvaru. To znamená dobře a pevně svázané. Díky tomu se upeče rovnoměrně a udrží si šťavnatost. Poslouží vám kuchyňský provázek nebo i zubní nit.
  • Kuře se nesmí na bodci hýbat. Mělo by pevně držet na místě, aby se otáčením nepotrhalo. Pokud si nejste jistí, vyzkoušejte si to ještě před rozehřátím grilu či ohně. 
  • Kuře nabodnuté na špíz by mělo být ideálně 60–75 cm nad ohněm. Tak se maso žárem upeče, ale plameny ho nespálí. 
  • Dvoukilové kuře bude potřebovat tak zhruba dvě hodiny. Rožnění může trvat ale i 4 nebo dokonce 8 hodin, záleží na velikosti drůbeže a teplotě ohně. Kontrolujte radši přímo teplotu kuřete kuchařským teploměrem. Jakmile bude mít nejobjemnější část 70 °C, může z ohně. 
  • Pracujte s grilem i špízem v žáruvzdorných rukavicích. 


Co s upečeným kuřetem?

Hotové kuře rôtisserie je samozřejmě nejlahodnější za tepla, klidně jen tak samotné. Doplnit ho můžete různými zeleninovými saláty, pečivem a oblíbenými přílohami. 

Pokud vám nějaké maso zbyde, máte několik možností, jak s ním naložit. Studené nakrájené nebo natrhané maso je skvělým přídavkem do salátů. Vyzkoušejte například svěží salát s kuřecím masem a gorgonzolou, salát s kuskusem a ovocem nebo salát s ořechy a vejci a výraznou zálivkou. 

Další využití je bezesporu v sendvičích a tortillách. Hodí se zde spíš natrhané. Skvěle ho doplní omáčky, avokádo, sýr a další lahodné vrstvy sendviče. Zkuste ho přidat i do této plněné tortilly.

Nakrájené maso také patří do zdravých bowls – misek. Ty se skládají z několika surovin, jsou pestré jak chuťově, tak na pohled. Tato miska je s kuřecím masem, quinoou a avokádem

No a na závěr máte vždy možnost maso ještě zapéct nebo přidat do polévky. Tuto možnost dáváme jako tu poslední, protože rôtisserie kuře je opravdu lahodné a je ho trochu škoda ještě vařit či péct. Je to však i tak způsob, jak zužitkovat zbytky. Vyzkoušet můžete zapékané těstoviny s kuřecím masem, rajčaty a permezánem nebo polévku se zázvorem a knedlíčky a menu na další den máte hotové.

Nebojte se grilovat kuře vcelku, uvidíte, že už ho nebudete chtít připravovat jinak. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU