Na trzích, v obchodech i na samosběru je můžete brát po kilech – jahody najdou využití v rozmanitých receptech a mají spoustu blahodárných účinků.
Šťavnaté ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminů C a K, manganu, zinku i kyseliny jablečné nebo citronové. Jahody tak výborně posilují imunitní systém, prospívají vlasům i kůži a díky vysokému podílu vody se hodí i při dietách. Pozor, některým lidem ale mohou dráždit střeva a vyvolávat alergie, které se nejčastěji projevují kopřivkou.
TIP: Jahody nemyjte pod tekoucí vodou, ztrácí tak svou vůni. Raději je na chvíli vložte do misky s vodou a pak nechte okapat.
O zralosti jahod nejlépe napoví zdravá barva. Plod by měl jít taky snadno oddělit od stopky – to dělejte ale až těsně před zpracováním. Jahody skladujte volně ve sklepě nebo v lednici, kde vydrží několik dní.
TIP: Pokud je chcete zamrazit, počkejte, až oschnou a pak je v mrazáku rozložte na plech nebo tác, aby k sobě nepřimrzly a nevytvořili neoddělitelnou směs. Až jednotlivě jahody zmrznou, můžete je sesypat do sáčku nebo nádoby a mražené postupně používat až rok.
Kdo rád vzpomíná na dětství v cukrárně, může si připravit čerstvé jahody s luxusní domácí šlehačkou. Babiččin um zase připomenou tvarohové knedlíky, které jsou sice pracnější, ale o to víc potěší.
Jahody se obecně výborně kombinují s mléčnými výrobky – z dezertů vyzkoušejte lehké jahodové řezy, jahodový cheesecake nebo čím dál oblíbenější dort pavlova. Milovníci čokolády můžou vyzkoušet nezapomenutelnou kombinaci jahod s čokoládou v dortu.
S jahodami se ale můžete pustit i do odvážnějších experimentů. Věděli jste, že je lehce stačí posypat pepřem a pokapat citronem a jejich chuť bude mnohem výraznější? Taky možná znáte kombinaci jahod s rebarborou, ale už jste zkusili jahody s chřestem? Roman Paulus vám poradí, jak si připravit netradiční chřestový štrúdl s jahodami, který můžete připravit i z mražených jahod. Z ovoce se dá vyrobit i originální salát – třeba se špenátem, mrkví a mákem.
Před létem je také dobré si připomenout, jak správně aranžovat jahody na sklenku šampaňského. Jahoda se zavěšuje zásadně celá na okraj sklenice. Správný postup je: napít se sektu, sníst jahodu a znovu se napít, aby se obě chutě pěkně promíchaly. Jahodové nápoje bez alkoholu zase ocení především děti. V horkých letních dnech jim můžete připravit třeba osvěžující jahodový sorbet.
A jakými jahodovými specialitami budete vítat léto vy? Podělte se s námi v komentářích.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.