Nejlahodnější koláčové náplně

Nejlahodnější koláčové náplně

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Na Svatého Martina nepatří jen husa, ale i koláče! Podívejte se na přehled základních i méně tradičních náplní a pusťte se do pečení.

Koláče, koláčky, kynuté, křehké, plněné a zdobené. Milujeme je v různých podobách. Jsou o vyvážené kombinaci těsta a náplně. A náplně jsou hlavní hvězda večera. Dobrá náplň udělá z trochy kynutého těsta vláčnou lahodnou buchtu, koláček, závin či rohlíček.

Náplň, základ úspěchu

Dobrá tvarohová náplň je sázka na jistotu, která má mnoho využití. Je vláčná, jemná, akorát tak sladká. Připravuje se z plnotučného tvarohu, cukru, žloutků a vanilkového cukru a doplňují jí rozinky namočené v rumu. Tahle klasika se hodí jak na kynuté těsto různých forem a tvarů, tak na korpus z křehkého těsta či k plnění listového těsta. Hlídejte si konzistenci, nesmí být příliš řídká, ani moc hustá, ale měla by držet tvar.

TIP: Přidejte do náplně trochu citronové kůry pro zpestření chuti.

 

Další stálicí mezi náplněmi je maková. Naše makové koláče a buchty jsou vždy velkým překvapením pro cizince, protože v mnoha zemích je mák zakázán. Udělat dobrou a vláčnou makovou náplň však není samozřejmostí. Vaří se z máku, mléka a cukru, překvapivě se do ní přidávají i povidla a skořice a zahušťuje se mletými mandlemi, piškoty či nastrouhaným perníkem.

TIP: Zkuste do náplně přidat trochu kvalitního rumu.

Kromě buchet chutná skvěle i v makovém květu z kynutého těsta či v tomto koláči s mákem a jablky. Naplnit jimi můžete i croissanty či udělat makové šneky z listového těsta.

Do třetice všeho dobrého – povidlová náplň neboli jednoduše svařená povidla s rumem a rozmixovanými piškoty. Opět s ní můžete plnit koláčky a zdobit velké koláče. Vyzkoušejte i netradiční sádlové koláčky s povidly, plněné rohlíčky či bábovku.

S těmito třemi náplněmi si hravě vystačíte, ale mezi další oblíbené a tradiční náplně patří i například ořechová. Stačí povařit mleté vlašské ořechy s mlékem, cukrem, trochou rumu a namletými piškoty a máte hotovo. Naplňte jimi listové těsto a čerstvé, voňavé pečivo je v mžiku na stole. Ořechová náplň se dobře hodí ke křehkému či listovému těstu. Náplň je sytá, proto jí lehčí těsto svědčí. Pokud máte rádi ořechy, určitě vyzkoušejte tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky.

Malé koláčky se často plní i jablky, zkuste si upéct tyto kynuté koláče s jablky.

Koláče si kromě náplně zaslouží i nějakou ozdobu. Klasikou je domácí drobenka, která zdobí i ovocné koláče na plech. K náplním se také hodí blanšírované mandle či rozinky máčené v rumu.

Pustit se do pečení buchet či koláčů s vláčnou a voňavou náplní není žádná věda a uvidíte, že uděláte radost všem svým blízkým. Stačí si vybrat těsto a náplň a směle do toho.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU