Markéta Krajčovičová
Doba přípravy1 hod. 10 min.

Makový koláč s jablky

Vyzkoušejte recept Markéty Krajčovičové na makový koláč s jablky!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Maková náplň

  • 300 g mletého máku
  • 700 ml polotučného mléka Pilos
  • 120 g cukru krystal Castello
  • 1 vanilinový cukr Castello
  • 1 káv. lžič. mleté skořice Mikado
  • 2 polév. lž. Tuzemáku Alliance
  • 2 polév. lž. vanilkového pudinku Castello
  • 100 g perníčků v cukrové polevě Opey
  • 2 polév. lž. rozinek Belbake
  • 2 větší jablka

Těsto

  • 150 g másla Pilos + na vymazání formy
  • 50 g cukru moučka Castello
  • 1 vejce "M"
  • 250 g hladké mouky Castello + na posypání válu
  • 1 citron (kůra)
  • kuchyňský robot
  • váleček
  • kulatá pečicí forma s vlnitým okrajem (Ø 26 cm)
  • vál

POSTUP

Maková náplň

Mléko s oběma cukry přivedeme k varu, přidáme mletý mák, skořici, promícháme a chvíli povaříme. Směs přelijeme do misky, přidáme Tuzemák, 2 lžíce vanilkového pudinku, nadrobené perníčky a vše dobře promícháme. Nakonec do směsi přisypeme rozinky. Směs necháme před plněním těsta vychladnout.

Jablka

Jablka omyjeme a osušíme, jedno rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na měsíčky, druhé rozřízneme vodorovně tak, aby nám vzniklo ozdobné kolečko s hvězdičkou z jádřince uprostřed.

Těsto

Změklé máslo, cukr moučku a vejce smícháme v robotu. Přisypeme hladkou mouku s citronovou kůrou, promícháme a dáme na moukou posypaný vál. Směs na vále zpracujeme rukou do vláčného těsta, které nelepí. Těsto vyválíme do kulaté placky s průměrem o něco větším, než je průměr použité pečicí formy. Placku přeneseme do máslem vymazané formy a prsty přitlačíme ke dnu a k okrajům tak, abychom do formy mohli vlít makovou náplň a koláč měl okraj tvořený těstem. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.

Koláč

Do formy s těstem nalijeme vychladlou makovou náplň, rozetřeme rovnoměrně po celé ploše koláče a ozdobíme nakrájenými jablky. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut.

Servírování

Vychladlý koláč servírujeme nakrájený na trojúhelníčky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU