Markéta Krajčovičová
Doba přípravy1 hod. 10 min.

Kynuté koláče s jablky

Nevíte, jak si připravit chutný jablečný koláč s drobenkou? Vyzkoušejte nejnovější recept Markéty Krajčovičové!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 250 ml plnotučného mléka Pilos
  • 21 g kostky droždí
  • 500 g hladké mouky Castello + na posypání válu a mísy
  • 150 g cukru krystal Castello
  • špetka soli s přídavkem jódu Castello
  • 100 g sádla
  • 2 × vejce (žloutek do těsta + 1 celé vejce na potření)

Jablečná náplň

  • 850 g sladších jablek
  • 120 g perníčků v cukrové polevě Opey
  • 100 g cukru krystal Castello
  • 20 g vanilinového cukru Castelo
  • 1 × vanilkový pudink Belbake
  • 50 g rozinek Belbake

Drobenka

  • 80 g másla Pilos
  • 120 g strouhanky Castello
  • 40 g cukru krystal Castello
  • struhadlo
  • mašlovačka
  • pečící plech
  • pečící papír

POSTUP

Těsto

Nejprve připravíme kvásek. Do misky nalejeme vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme lžičku mouky a cukru. Poté do robota nasypeme mouku smíchanou se solí, cukr, přidáme rozpuštěné sádlo, žloutek a připravený kvásek. Smíchané těsto přendáme na moukou posypaný vál a rukama zpracujeme. Vytvoříme bochánek, který přendáme do misky (jejíž dno jsme lehce poprášili moukou, aby se těsto nepřichytilo). Těsto necháme na teplém místě vykynout.

Jablečná náplň

Jablka oloupeme a najemno nastrouháme do misky. Přidáme k nim nahrubo nastrouhané perníčky, oba cukry, vanilkový pudink, rozinky a dobře promícháme.

Drobenka

V misce rukama smícháme změklé máslo, strouhanku a cukr.

Koláče

Na pomoučeném pracovním vále zpracujeme vykynuté těsto, vytvoříme z něj váleček, ze kterého odkrajujeme asi 1 cm silné kousky těsta. Z každého z nich rukama vyválíme kuličku, kterou přendáme na pečicím papírem vyložený plech. Na jeden plech se vejde asi 6 kuliček, resp. koláčů. Dlaní vytvoříme do kuliček prostor pro náplň. Nejdříve ale koláče po okrajích potřeme rozšlehaným vejcem. Nakonec vložíme náplň, navrch dáme trochu drobenky a vložíme do předem předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 35 minut.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.