Vyzkoušejte recept Markéty Krajčovičové na dokonalý babiččin jahodový koláč.
Vyzkoušejte recept Markéty Krajčovičové na dokonalý babiččin jahodový koláč.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Nejprve připravíme kvásek. Do misky s vlažným mlékem nadrobíme droždí, dáme lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky. V jiné míse smícháme hladkou mouku, sůl, cukr, rozehřáté máslo, žloutek a vykynutý kvásek. Těsto mícháme nejprve vařečkou, po chvíli zpracujeme důkladně rukama. Těsto vložíme zpět do mísy, zaprášíme hladkou moukou a na teplém místě necháme vykynout.
V míse smícháme polohrubou mouku s cukrem, vanilinovým cukrem, skořicí a změklým máslem a rukama vypracujeme drobenku.
Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme placku o trochu větší, než je dno formy. Okraje těsta zatlačíme prsty ke stěně, aby přes ni nepřesahovaly. Na těsto dáme na čtvrtky nakrájené omyté jahody, posypeme nahrubo nakrájenými ořechy a rozinkami (které byly přes noc namočené v Tuzemáku). Nakonec koláč posypeme po celém povrchu drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 45-50 minut.