Markéta Krajčovičová
Doba přípravy2 hod. 45 min.

Babiččin jahodový koláč

Vyzkoušejte recept Markéty Krajčovičové na dokonalý babiččin jahodový koláč.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 130 ml plnotučného mléka Pilos
  • 0,5 lžička čerstvého droždí
  • 70 g cukru krystal Castello
  • 350 g hladké mouky Castello
  • špetka soli Castello
  • 70 g másla Pilos (+ na vymazání)
  • 1× žloutek

Drobenka

  • 150 g polohrubé mouky Castello
  • 150 g cukru krupice Castello
  • 1× vanilinový cukr Castello
  • 0,5 lžička skořice Mikado
  • 100 g másla Pilos

Náplň

  • 1 kg jahod
  • 150 g kalifornských vlašských ořechů Alesto Fine
  • 120 g rozinek Belbake
  • Tuzemák Aliance (na namočení rozinek)
  • pečicí forma (Ø 29 cm, výška okraje 4 cm)
  • váleček na těsto

POSTUP

Těsto

Nejprve připravíme kvásek. Do misky s vlažným mlékem nadrobíme droždí, dáme lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky. V jiné míse smícháme hladkou mouku, sůl, cukr, rozehřáté máslo, žloutek a vykynutý kvásek. Těsto mícháme nejprve vařečkou, po chvíli zpracujeme důkladně rukama. Těsto vložíme zpět do mísy, zaprášíme hladkou moukou a na teplém místě necháme vykynout.

Drobenka

V míse smícháme polohrubou mouku s cukrem, vanilinovým cukrem, skořicí a změklým máslem a rukama vypracujeme drobenku.

Koláč

Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme placku o trochu větší, než je dno formy. Okraje těsta zatlačíme prsty ke stěně, aby přes ni nepřesahovaly. Na těsto dáme na čtvrtky nakrájené omyté jahody, posypeme nahrubo nakrájenými ořechy a rozinkami (které byly přes noc namočené v Tuzemáku). Nakonec koláč posypeme po celém povrchu drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 45-50 minut.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU