Babiččin jahodový koláč
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vyzkoušejte recept Markéty Krajčovičové na dokonalý babiččin jahodový koláč.

Tagy

Koláče

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 130 ml plnotučného mléka Pilos
  • 0,5 × lžička čerstvého droždí
  • 70 g cukru krystal Belbake
  • 350 g hladké mouky Belbake
  • špetka soli Kania
  • 70 g másla Pilos (+ na vymazání)
  • 1 × žloutek

Drobenka

  • 150 g polohrubé mouky Belbake
  • 150 g cukru krupice Belbake
  • 1 × vanilinový cukr Belbake
  • 0,5 × lžička skořice Kania
  • 100 g másla Pilos

Náplň

  • 1 kg jahod
  • 150 g vlašských ořechů Alesto
  • 120 g rozinek Alesto
  • Tuzemák Aliance (na namočení rozinek)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 014 kJ / 481 kcal

Bílkoviny

7,90 g

Tuky

21,20 g

Vláknina

4,10 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

67,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.Nejprve připravíme kvásek. Do misky s vlažným mlékem nadrobíme droždí, dáme lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky. V jiné míse smícháme hladkou mouku, sůl, cukr, rozehřáté máslo, žloutek a vykynutý kvásek. Těsto mícháme nejprve vařečkou, po chvíli zpracujeme důkladně rukama. Těsto vložíme zpět do mísy, zaprášíme hladkou moukou a na teplém místě necháme vykynout.

Drobenka

02.V míse smícháme polohrubou mouku s cukrem, vanilinovým cukrem, skořicí a změklým máslem a rukama vypracujeme drobenku.

Koláč

03.Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme placku o trochu větší, než je dno formy. Okraje těsta zatlačíme prsty ke stěně, aby přes ni nepřesahovaly. Na těsto dáme na čtvrtky nakrájené omyté jahody, posypeme nahrubo nakrájenými ořechy a rozinkami (které byly přes noc namočené v Tuzemáku). Nakonec koláč posypeme po celém povrchu drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 45-50 minut.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo