Tak chutná mák: poklad domácí kuchyně

Tak chutná mák: poklad domácí kuchyně

Pokud hledáte lokální superpotravinu, právě jste ji našli!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Malá semínka s velkými přínosy

Pěstování máku má u nás dlouhou tradici. V kuchyni najde využití zejména mák setý s modrými semeny, která obsahují plno prospěšných látek. Málo se ví, že z nich například získáte až 12× víc vápníku než z kravského mléka. Jsou navíc zdrojem bílkovin, vlákniny a kvalitních olejů. Dobře se tráví a rychle zasytí.

A jak je to s těmi omamnými látkami? V potravinářském máku jich najdete naprosté minimum, přesto se říká, že třeba řidiči by s ním měli být opatrní – mohl by zpomalit jejich reakce. Doporučuje se naopak těm, kdo si potřebují ulevit od stresu.

Pohlídejte kvalitu

Přestože je Česká republika největším producentem potravinářského máku, při nákupu dejte pozor, abyste nenarazili na pančovaný technický mák z dovozu. Ten pravý poznáte především podle příjemné makové vůně, nasládlé chutě a modré barvy. Nekvalitní mák bude hnědavý až šedý, bez vůně a spíš hořký.

V obchodech seženete mák mletý a nemletý. Pro skladování je vhodnější nemletý mák, který uchovejte v uzavřené nádobě v temnu, suchu a chladu. Pokaždé, když potřebujete, si umelte potřebné množství v mlýnku na mák nebo na kávu a rovnou použijte. Mletý mák obsahuje až 60 % oleje, je proto velmi náchylný ke žluknutí.

TIP: Pokud namletý mák nevyužijete celý, můžete ho dát do uzavřené nádoby do ledničky, kde vydrží i několik měsíců.

Receptů jako máku

Mák můžete jíst syrový i tepelně upravený, vitaminy se vždy lépe uvolní, když ho namelete. V receptech se dobře doplňuje se švestkami, jablky, rozinkami nebo mandlemi. Jeho oříškovou chuť podpoříte tím, když ho lehce opražíte na pánvi. Takto ho můžete rovnou použít jako posyp slané chuťovky česnekové grissini, nebo do salátu – třeba se špenátem a jahodami. Ve slané kuchyni můžete také místo klasického pesta vyzkoušet makové pesto, které se bude hodit k těstovinám nebo k pečené mrkvi.

TIP: Z máku a vody můžete získat rostlinné makové mléko. Hrnek máku ponořte do čtyř hrnků vody a nechte přes noc namáčet. Druhý den přelijte do mixéru, přidejte sladidlo a mixujte.

Mák se ale nejvíce hodí jako náplň do sladkých moučníků, koláčů a buchet. Jak na skvělou náplň, třeba do makových šneků, vám poradí Roman Paulus. Milovníci klasiky mohou osvěžit i domácí nudle s mákem.

Na jaký makový recept nedáte dopustit vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU