V hrnci povaříme mléko, ještě teplé nalijeme na mák nasypaný v misce a necháme asi 30 minut odpočívat. Z máku opatrně slijeme přebytečné mléko a pomeleme najemno. Přidáme med, rozinky, mandlové plátky, nastrouhanou pomerančovou kůru a nasekané vlašské ořechy. Vše důkladně promícháme.
Z mouky, vajec a vody zpracujeme těsto, které na pomoučněném válu vyválíme na plát silný 2 až 3 mm, poté těsto krájíme na pruhy široké asi 3 cm. Poklademe na sebe a šikmo krájíme na úzké nudle. Vaříme v osolené vroucí vodě po částech, aby se nelepili. Nudle jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Pomocí děravé lžíce přendáme do mísy. Vmícháme lžíci másla, které nudle spojí, a poté připravenou makovou směs.
Domácí nudle s mákem podáváme ozdobené vlašskými ořechy.
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.