Listové těsto – zázrak v kuchyni

Listové těsto – zázrak v kuchyni

Všichni milujeme lehké a křehké pochoutky z listového těsta - croissanty, záviny nebo slané koláče – lze ho využít na stovky způsobů, obzvlášť když je listové těsto dostupné v obchodě a připravené k okamžitému použití. V čem vlastně spočívá fenomén listového těsta? Hned se to dozvíte.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Známé již od středověku

Listové těsto je specialitou francouzské kuchyně. Tento druh těsta byl pravděpodobně používán již ve středověku, ale první konkrétní zmínka pochází z kuchařky z roku 1605. Těžko říct, jestli listové těsto opravdu pochází z Francie. Jisté je, že zmínky o takovém těstu najdeme ve starověkém Řecku, Římě nebo na Blízkém východě.

Jak se připravuje?

Obecně panuje mezi lidmi přesvědčení, že listové těsto se v domácích podmínkách těžce připravuje. Opak je pravdou, zas tak složité to není, příprava je náročná spíše časově. Potřebujete dva druhy „těsta“ – moučné a máslové. Na plát z moučného těsta se položí máslové těsto, složí se do tzv. obálky a vyválí na tloušťku přibližně 2 cm. Následně se těsto dvakrát přeloží a vloží zchladit do lednice, vlivem nízké teploty tuk ztvrdne. Proces vyvalování, skládání a chlazení je nutné zopakovat alespoň čtyřikrát až šestkrát. Díky tomuto postupu a obsaženému tuku se těsto během pečení ve vysoké teplotě rozvrství a vytvoří charakteristickou listovou strukturu.

Naštěstí nemusíme tento opravdu časově náročný proces absolvovat doma a můžeme si v obchodě koupit již hotové těsto, mražené nebo chlazené, častokrát pořídíte již vyválené s přibaleným pečicím papírem, což použití těsta ještě více usnadňuje.

 

Na sladko či na slano?

Listové těsto se hodí jak k přípravě malých chuťovek, tak i plnohodnotných chodů, lze ho použít na slano i na sladko. Pokud hledáte inspiraci, jak listové těsto kombinovat s masem, vyzkoušejte některý z receptů Romana Pauluse. Chuťově zajímavým spojením je bezesporu králík na hořčici zapečený v listovém těstě inspirovaný oblíbeným pot pie nebo vepřová panenka pečená v listovém těstě. Když ji nakrájíte na plátky, bude maso elegantně obalené vrstvou těsta a dalších surovin. K přípravě tohoto pokrmu můžete rovněž použít mleté maso.

Z listového těsta můžete rovněž připravit slané šátečky – těsto nakrájíte na menší kousky, položíte na ně náplň a zabalíte. Tento způsob podání doporučuje Marcel Ihnačák ve svém receptu na lososa v listovém těstě s cuketou a sušenými rajčaty.

Velmi populární jsou různé slané koláče. Formu stačí vyložit pečicím papírem, rozprostřít těsto a navrstvit náplň – vyberte si buď s kozím sýrem a rajčaty, s bryndzou, morušemi a jablky nebo s náplní z balkánského sýru. Pak už jen šup s ním do trouby, po upečení ho nakrájejte na kousky a podávejte.

Ani se sladkým nejsme v Kuchyni Lidlu pozadu. I v této oblasti vám listové těsto nabízí mnoho možností. Je libo řezy? Ochutnejte nebo s polevou ganache, které zachutnají všem, kteří nemohou žít bez čokolády. V žádné cukrárně nesmí chybět štrúdl, vyzkoušejte tentokrát štrúdl s hruškami. A mysleme i na děti, pro ně připravte tvarohovo-ostružinové skládanky, které můžou jednoduše popadnout a baštit.

Party může začít

Listové těsto se báječně hodí na přípravu malých pochoutek na rodinnou oslavu nebo party. Skvělou volbou bude kombinace sladkých a slaných dobrot. Výhodou je, že příprava všech těchto dobrot nezabere moc času a připravíte je v expresním tempu. V Kuchyni Lidlu najdete klasické finger food, kdy nepotřebujete ani talíře, ani příbory, vyzkoušejte koláčky s hruškami a gorgonzolou, košíčky plněné šunkou a sýrem s modrou plísní nebo slané tyčinky se sýrem cheddar a salsami. Milovníci sladkého ocení ananasový dezert, jablečné košíčky nebo růžičky z listového těsta.

Jak vidíte, receptů na využití listového těsta je opravdu nepřeberné množství. Napište nám v komentářích, jestli máte raději sladké či slané dobroty a jaký recept z listového těsta připravujete nejčastěji.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU