PALAČINKY PRO VŠECHNY
Základem skvělých palačinek je těsto. Univerzální recept na jeho přípravu od Romana Pauluse najdete v Kulinářské akademii Lidlu. Při smažení oceníte kvalitní pánev s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem, na které jdou palačinky krásně otáčet a stačí na ni použít velmi malé množství tuku.
Potřít je pak můžete klasicky džemem nebo dětmi oblíbenou lískooříškovou pomazánkou (jako alternativu doporučujeme domácí čokoládový krém). Pokud chcete palačinky povznést ještě o úroveň výše, doplňte je nakrájeným čerstvým ovocem. Nebo si připravte vlastní omáčku – milovníci červeného vína, kteří se nebojí experimentovat, by měli vyzkoušet palačinky s vinnou omáčkou.
TIP: Pokud hledáte neobvyklý způsob na servírování sladkých palačinek, zkuste zapečené palačinky s tvarohovou náplní. Na jejich přípravu si budete muset malinko přivstat, čas vynaložený na zapečení ale stojí za to.
LÍVANCE NA MNOHO ZPŮSOBŮ
Dáváte přednost lívancům? Lívance se, podobně jako palačinky, dělají z litého těsta. To navíc obsahuje kypřící prášek nebo droždí, díky kterému zvětší svůj objem a jsou proto výrazně vyšší. Varianta s práškem do pečiva, při které není třeba čekat na vykynutí těsta, je pro snídaně ideální.
I lívance nabízí spoustu možností pro ozvláštnění. Pokud máte rádi jablka, přidejte je do kynutého těsta – lívanečky s kousky jablek jsou krásně nadýchané a vláčné. Nebo nahraďte mléko kysanými mléčnými výrobky, které přispívají ke správnému fungování zažívání. Lívance s podmáslím si určitě zamilujete.
TIP: Lívance nejsou jen českou klasikou spojenou s prázdninami u babičky. V Americe jsou populární snídaňové lívanečky polité javorovým sirupem. V Asii zase narazíte na suflé pancakes, které jsou díky bílkům šlehaným se škrobem opravdu hodně nadýchané.
VYNIKAJÍCÍ DOMÁCÍ VAFLE
Přestože jsou vafle tradičně spojeny především s Belgií, v českých domácnostech si v posledních letech našly svoje místo. Pro přípravu vaflí je ideální mít speciální přístroj – větší rodiny ocení dvojitý vaflovač, se kterým bude snídaně pro všechny členy domácnosti i početnou návštěvu hotová opravdu raz dva.
TIP: Pokud jste dostali chuť na vafle, ale nemáte vaflovač, nezoufejte. Bude vás to sice stát o něco větší úsilí, ale vafle dají se připravit i v mřížkovaném sendvičovači či toustovači nebo na pánvi s vroubky. Tak jako tak jsou čerstvě upečené nepřekonatelné.
Vafle obdobně jako palačinky a lívance vycházejí z jednoduchého základu, který ale nabízí obrovský prostor pro osobité dochucení a ozdobení. A to třeba čokoládou, ořechy, šlehačkou, kopečkem zmrzliny, čerstvým sezónním ovocem nebo flambovaným banánem. Zajímavá je také tmavá verze těsta s kakaem, které hezky kontrastuje s ovocem, hýřícím barvami.
SLADKÉ SNÍDÁNÍ, CHVÍLE ZÁZRAKŮ
Palačinky, lívance nebo vafle zajisté ocení děti, které sladké jídlo milují. S lívanečky se navíc dá skvěle vyhrát – vykrájet různé části (křídla, uši, nohy) a dozdobit je ovocem (borůvkami, plátky banánů nebo jahod) do podoby zvířátek. Tipy, jak kreativně vytvořit dokonalého lva nebo sovu najdete na blogu Kuchyně Lidlu.
TIP: Zkusit můžete také francouzský toast. Pokud vám od večeře zbylo nějaké bílé pečivo, není nic jednoduššího než z něj vykouzlit báječnou sladkou snídani.
Sladká snídaně potěší i všechny dospělé. Vafle se spoustou jahod zajistí nádherné probuzení a navodí romantickou atmosféru. Sladkou snídani připravenou s láskou využijete na Valentýna, MDŽ nebo kdykoliv, když chcete udělat své drahé polovičce radost a přinést jí jídlo až do postele. Video s osvědčeným receptem a jednoduchým návodem, jak vytvořit perfektní vafle se šlehačkou a ovocem, si pusťte v Kulinářské akademii Lidlu.
Palačinky, lívance, nebo vafle? Napište nám komentářů, která varianta je u vás doma nejoblíbenější!