Jak na skvělou sladkou snídani
Doba čtení 5 minut

Jak na skvělou sladkou snídani

Palačinky, lívance a vafle mají mnoho společného. Jejich příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná, výsledkem je přitom luxusní sladká snídaně nebo rovnou brunch. Základní ingredience – mouku, mléko, vejce – navíc máte vždy doma. Ať se rozhodnete pro palačinky složené na čtvrtiny, kulaté a nadýchané lívanečky nebo hranaté vafle s typickým mřížkováním, všechny se dají bohatě variovat a přizpůsobit podle osobních preferencí.

Sladká snídaně přitom v žádném případě nemusí být kalorickou bombou. Pokud vyznáváte zdravý životní styl či trpíte potravinovou intolerancí, můžete například lívance připravit zcela bez mouky z těsta z banánů a ovesných vloček, nebo nahradit kravské mléko za to rostlinného původu.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

PALAČINKY PRO VŠECHNY

Základem skvělých palačinek je těsto. Univerzální recept na jeho přípravu od Romana Pauluse najdete v Kulinářské akademii Lidlu. Při smažení oceníte kvalitní pánev s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem, na které jdou palačinky krásně otáčet a stačí na ni použít velmi malé množství tuku.

Potřít je pak můžete klasicky džemem nebo dětmi oblíbenou lískooříškovou pomazánkou (jako alternativu doporučujeme domácí čokoládový krém). Pokud chcete palačinky povznést ještě o úroveň výše, doplňte je nakrájeným čerstvým ovocem. Nebo si připravte vlastní omáčku – milovníci červeného vína, kteří se nebojí experimentovat, by měli vyzkoušet palačinky s vinnou omáčkou.

TIP: Pokud hledáte neobvyklý způsob na servírování sladkých palačinek, zkuste zapečené palačinky s tvarohovou náplní. Na jejich přípravu si budete muset malinko přivstat, čas vynaložený na zapečení ale stojí za to.


LÍVANCE NA MNOHO ZPŮSOBŮ

Dáváte přednost lívancům? Lívance se, podobně jako palačinky, dělají z litého těsta. To navíc obsahuje kypřící prášek nebo droždí, díky kterému zvětší svůj objem a jsou proto výrazně vyšší. Varianta s práškem do pečiva, při které není třeba čekat na vykynutí těsta, je pro snídaně ideální.

I lívance nabízí spoustu možností pro ozvláštnění. Pokud máte rádi jablka, přidejte je do kynutého těsta – lívanečky s kousky jablek jsou krásně nadýchané a vláčné. Nebo nahraďte mléko kysanými mléčnými výrobky, které přispívají ke správnému fungování zažívání. Lívance s podmáslím si určitě zamilujete.

TIP: Lívance nejsou jen českou klasikou spojenou s prázdninami u babičky. V Americe jsou populární snídaňové lívanečky polité javorovým sirupem. V Asii zase narazíte na suflé pancakes, které jsou díky bílkům šlehaným se škrobem opravdu hodně nadýchané.

VYNIKAJÍCÍ DOMÁCÍ VAFLE


Přestože jsou vafle tradičně spojeny především s Belgií, v českých domácnostech si v posledních letech našly svoje místo. Pro přípravu vaflí je ideální mít speciální přístroj – větší rodiny ocení dvojitý vaflovač, se kterým bude snídaně pro všechny členy domácnosti i početnou návštěvu hotová opravdu raz dva.


TIP: Pokud jste dostali chuť na vafle, ale nemáte vaflovač, nezoufejte. Bude vás to sice stát o něco větší úsilí, ale vafle dají se připravit i v mřížkovaném sendvičovači či toustovači nebo na pánvi s vroubky. Tak jako tak jsou čerstvě upečené nepřekonatelné.


Vafle obdobně jako palačinky a lívance vycházejí z jednoduchého základu, který ale nabízí obrovský prostor pro osobité dochucení a ozdobení. A to třeba čokoládou, ořechy, šlehačkou, kopečkem zmrzliny, čerstvým sezónním ovocem nebo flambovaným banánem. Zajímavá je také tmavá verze těsta s kakaem, které hezky kontrastuje s ovocem, hýřícím barvami.


SLADKÉ SNÍDÁNÍ, CHVÍLE ZÁZRAKŮ

Palačinky, lívance nebo vafle zajisté ocení děti, které sladké jídlo milují. S lívanečky se navíc dá skvěle vyhrát – vykrájet různé části (křídla, uši, nohy) a dozdobit je ovocem (borůvkami, plátky banánů nebo jahod) do podoby zvířátek. Tipy, jak kreativně vytvořit dokonalého lva nebo sovu najdete na blogu Kuchyně Lidlu.


TIP: Zkusit můžete také francouzský toast. Pokud vám od večeře zbylo nějaké bílé pečivo, není nic jednoduššího než z něj vykouzlit báječnou sladkou snídani.


Sladká snídaně potěší i všechny dospělé. Vafle se spoustou jahod zajistí nádherné probuzení a navodí romantickou atmosféru. Sladkou snídani připravenou s láskou využijete na Valentýna, MDŽ nebo kdykoliv, když chcete udělat své drahé polovičce radost a přinést jí jídlo až do postele. Video s osvědčeným receptem a jednoduchým návodem, jak vytvořit perfektní vafle se šlehačkou a ovocem, si pusťte v Kulinářské akademii Lidlu.


Palačinky, lívance, nebo vafle? Napište nám komentářů, která varianta je u vás doma nejoblíbenější!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.