Jahodové dezerty chutnají jak malým, tak i velkým milovníkům dobrot. Vyzkoušejte třeba recept na lehký jahodový dort se smetanovým krémem, který je pro pohodové letní odpoledne s dětmi jako stvořený. Jahody ponořené v želatině, nadýchaný lahodný krém a jemný piškotový korpus jsou to pravé potěšení pro malé objevitele i jejich odpočívající společníky.
Milujete kakao? Pokud ano, upečte kakaový piškot a udělejte z něj roládu naplněnou šťavnatými jahodami a kakaovo-čokoládovým krémem. Připravte tento recept z naší cukrárny a přesvědčte se sami, jak je ověřené spojení jahod a čokolády chutné!
Pokud pro vás roláda není to pravé ořechové, tak co třeba koláč? Čokoládový koláč s jahodami vypadá opravdu báječně a skvěle se bude vyjímat na rodinném stole. Nezapomínejte však, že jahody jsou výtečné nejen s čokoládou, ale i s tvarohem. Ochutnejte jahodový cheesecake s mátovým cukrem, který je vítaným letním osvěžením a skvělou alternativou klasického tvarožníku.
Máme ještě jeden nápad! Co třeba jahody ponořené do jemného, nadýchaného těsta? Co vy na to? Recept na ztracené jahody je chutný, snadný a hlavně rychlý. Stačí jenom 50 minut a čerstvě upečená buchta ke kávě je na světě.
Mlsáte rádi a dáváte přednost nepečeným dezertům? Připravte si chutný jahodovo-piškotový pohár. Najdete v něm čerstvé jahody, piškoty aromatizované likérem Amaretto, jahodovou náplň a smetanový krém se sýrem mascarpone. Připravíte ho během 30 minut a určitě nadchne celou vaši rodinu i hosty.
Chtěli byste zkusit recept na nevšední tiramisu? Jahody se hodí i do tohoto klasického italského dezertu. Použijte čerstvé ovoce, čokoládové tyčinky s jahodovou příchutí, krémovou smetanu, mascarpone a kakao. Vyzkoušejte náš recept a připravte si domácí tiramisu s jahodami. Určitě všechny touto neobvyklou alternativou mile překvapíte.
Po italské kuchyni je čas vyzkoušet i anglickou a její klasický recept na zapečené ovoce pod drobenkou. Jahody se do něj hodí přímo náramně. Můžete je použít samostatně nebo smíchat s jiným letním ovocem, jako jsou maliny nebo borůvky. Křupavou ořechovou drobenku si snadno zamilujete a také díky ní tento dezert zmizí ze stolu rychleji, než se nadějete.
Jahody nemusíte servírovat jenom v podobě dezertu. Můžete z nich připravit i oběd nebo večeři. Pokud máte rádi sladké jako hlavní chod, určitě koukněte na recept Romana Pauluse na tvarohové jahodové knedlíky. V Kulinářské akademii Lidlu najdete video s podrobným postupem, díky kterému to hravě zvládnete. Stejným způsobem můžete naplnit i domácí pirohy.
Jiným, tentokrát trochu netradičním nápadem, je studená melounovo-jahodová polévka. Namixujte jahody s melounem, přidejte med, citronovou šťávu, čerstvé bylinky a užijte si to pravé letní osvěžení. Ideální je hlavně k obědu v horkých letních dnech.
Pokud chcete chuť jahod uchovat na delší dobu a mít z nich radost i v zimě, zamrazte je nebo zavařte. Existuje spousta zajímavých receptů na džemy či kompoty, díky kterým budete mít léto na dosah ruky, kdykoli jen budete chtít.
Jak vidíte, nápadů k využití jahod je spousta. Určitě si vyberete svůj oblíbený, hlavně teď, když je sezóna jahod v plném proudu. Byla by škoda ji nevyužít a nepřipravit si koláč, nepečený dezert nebo sladký oběd. Možná máte i nějaký svůj vlastní neotřelý nápad, jak zpracovat jahody a chtěli byste se ním podělit s ostatními? Napište nám ho do komentářů.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.