Ajvar: delikatesa z pečených paprik
Doba čtení 4 minut

Ajvar: delikatesa z pečených paprik

Ajvar, balkánská pasta z červených paprik, si vás rychle podmaní. Určitě ji u moře v Chorvatsku ochutnejte. A pokud si vás získala, připravte ji doma.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Balkánský kaviár

Ajvar bývá někdy označován jako balkánský kaviár. Jeho název totiž pochází z tureckého slova pro kaviár (havyar). S pochoutkou z rybích jiker má společnou možnost servírování na plátcích pečiva a výjimečnou chuť, složením se však zcela liší. Receptura ajvaru se různí podle regionů, někde se setkáte s čistě paprikovou pastou, jinde je namíchaný s lilkem, další mohou být dochucené chilli papričkou. Sladké, lehce pikantní i ostře pálivé – takové jsou možné varianty. 

Po celém Balkánském poloostrově je ajvar velmi oblíbený. Jeho domácí příprava je mnohde společenskou událostí, během níž jsou společnými silami vyzrálé papriky konzervovány, aby byly k dispozici po zbytek roku. Svým účelem tak připomíná tradiční české nakládání a zavařování zeleniny na dlouhé zimní období. 

O dalších specialitách chorvatské kuchyně se více dočtete v magazínu Kuchyně Lidlu. 

Naprostý univerzál 

Ajvar je využívaný na nespočet způsobů, od přílohy k masu přes pomazánku až po kořenící pastu. Díky své skvělé chuti a vyváženým výživovým hodnotám je ideálním doplňkem při letním grilování – hodí se jak ke grilovanému masu, tak sýrům i zelenině. Na Balkáně se obvykle podává k čevapům (čevabčiči) či pljeskavici z mletého masa připraveného na grilu. Šéfkuchař Roman Paulus si ke špízům s grilovanými brambory sice přichystal řepný salát, s ajvarem by si ale také rozuměly.


Sytě červenou pastu můžete rovněž namazat na pečivo a vytvořit tak originální jednohubky. Výborná je i do těstovin, které jemně ochutí. Jak si snadno připravit domácí těstoviny se dozvíte v magazínu Kuchyně Lidlu. Ajvar lze servírovat také jako dietní dip, například k domácím hranolkům. Místo rajčatového suga ho můžete použít jako základ vegetariánské pizzy.

Příprava ajvaru

Přemýšlíte, jak zužitkovat přebytek červených paprik z vlastní zahrady? Udělejte si ajvar! Oproti tomu kupovanému, který je dostupný i v českých obchodech, bude mít intenzivnější chuť a složení bez jakýchkoliv konzervantů. Domácí příprava této čalamády z dlouho pečených paprik sice vyžaduje trochu času a ručního loupání, výsledek však stojí za to. 

Zralé papriky, ideálně pak velké červené ve tvaru rohu, a případně celý lilek, nejprve při vysoké teplotě pečte v troubě, dokud na nich nevyskáčou tmavé puchýřky. Papriky poté dejte do mísy, kterou přetáhněte potravinářskou fólií. Lehké zapaření a zchladnutí paprik v uzavřené nádobě je důležité, aby je následně bylo možné lehce oloupat. Slupku opatrně odstraňte, stejně tak semena. Dužinu paprik rozemelte v mlýnku, případně rozmixujte dohladka. 

Zeleninovou směs dejte do kvalitního hrnce, přidejte trochu oleje, soli, prolisovaného česneku a na mírném plameni vařte několik hodin, občas zamíchejte. Dlouhý a pozvolný var vede k odpaření vody a postupnému houstnutí na výslednou konzistenci pasty. Horkou směs nalijte do sklenic a důkladně uzavřete. 

Pokud chcete mít jistotu, že se ajvar ani po několika měsících nezkazí, sklenice dle obvyklého postupu ještě zavařte. 

Nechte se inspirovat a vyzkoušejte ajvar, jeden ze základních prvků balkánské kulinární tradice, který se hodí k téměř každému jídlu!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU