Ajvar, balkánská pasta z červených paprik, si vás rychle podmaní. Určitě ji u moře v Chorvatsku ochutnejte. A pokud si vás získala, připravte ji doma.
Ajvar, balkánská pasta z červených paprik, si vás rychle podmaní. Určitě ji u moře v Chorvatsku ochutnejte. A pokud si vás získala, připravte ji doma.
Ajvar bývá někdy označován jako balkánský kaviár. Jeho název totiž pochází z tureckého slova pro kaviár (havyar). S pochoutkou z rybích jiker má společnou možnost servírování na plátcích pečiva a výjimečnou chuť, složením se však zcela liší. Receptura ajvaru se různí podle regionů, někde se setkáte s čistě paprikovou pastou, jinde je namíchaný s lilkem, další mohou být dochucené chilli papričkou. Sladké, lehce pikantní i ostře pálivé – takové jsou možné varianty.
Po celém Balkánském poloostrově je ajvar velmi oblíbený. Jeho domácí příprava je mnohde společenskou událostí, během níž jsou společnými silami vyzrálé papriky konzervovány, aby byly k dispozici po zbytek roku. Svým účelem tak připomíná tradiční české nakládání a zavařování zeleniny na dlouhé zimní období.
O dalších specialitách chorvatské kuchyně se více dočtete v magazínu Kuchyně Lidlu.
Ajvar je využívaný na nespočet způsobů, od přílohy k masu přes pomazánku až po kořenící pastu. Díky své skvělé chuti a vyváženým výživovým hodnotám je ideálním doplňkem při letním grilování – hodí se jak ke grilovanému masu, tak sýrům i zelenině. Na Balkáně se obvykle podává k čevapům (čevabčiči) či pljeskavici z mletého masa připraveného na grilu. Šéfkuchař Roman Paulus si ke špízům s grilovanými brambory sice přichystal řepný salát, s ajvarem by si ale také rozuměly.
Sytě červenou pastu můžete rovněž namazat na pečivo a vytvořit tak originální jednohubky. Výborná je i do těstovin, které jemně ochutí. Jak si snadno připravit domácí těstoviny se dozvíte v magazínu Kuchyně Lidlu. Ajvar lze servírovat také jako dietní dip, například k domácím hranolkům. Místo rajčatového suga ho můžete použít jako základ vegetariánské pizzy.
Přemýšlíte, jak zužitkovat přebytek červených paprik z vlastní zahrady? Udělejte si ajvar! Oproti tomu kupovanému, který je dostupný i v českých obchodech, bude mít intenzivnější chuť a složení bez jakýchkoliv konzervantů. Domácí příprava této čalamády z dlouho pečených paprik sice vyžaduje trochu času a ručního loupání, výsledek však stojí za to.
Zralé papriky, ideálně pak velké červené ve tvaru rohu, a případně celý lilek, nejprve při vysoké teplotě pečte v troubě, dokud na nich nevyskáčou tmavé puchýřky. Papriky poté dejte do mísy, kterou přetáhněte potravinářskou fólií. Lehké zapaření a zchladnutí paprik v uzavřené nádobě je důležité, aby je následně bylo možné lehce oloupat. Slupku opatrně odstraňte, stejně tak semena. Dužinu paprik rozemelte v mlýnku, případně rozmixujte dohladka.
Zeleninovou směs dejte do kvalitního hrnce, přidejte trochu oleje, soli, prolisovaného česneku a na mírném plameni vařte několik hodin, občas zamíchejte. Dlouhý a pozvolný var vede k odpaření vody a postupnému houstnutí na výslednou konzistenci pasty. Horkou směs nalijte do sklenic a důkladně uzavřete.
Pokud chcete mít jistotu, že se ajvar ani po několika měsících nezkazí, sklenice dle obvyklého postupu ještě zavařte.
Nechte se inspirovat a vyzkoušejte ajvar, jeden ze základních prvků balkánské kulinární tradice, který se hodí k téměř každému jídlu!
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…