Chorvatská kuchyně

Chorvatská kuchyně

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím. Milovníky cestování přivítají nejen nádherné pláže a čisté moře, ale také chutná, různorodá kuchyně, která tu má dlouholetou tradici. Každý region má své specifické pokrmy a k jejich přípravě využívá místní suroviny. Navíc jsou zde patrné vlivy italské, rakouské nebo maďarské kuchyně. Chorvatská kuchyně je rovněž výrazně různorodá, něco jiného se jí v přímořských lokalitách a něco úplně jiného ve vnitrozemí. Proto se na svých cestách do této nádherné země neomezujte jen na tradiční vodní radovánky, ale vždy ochutnejte některou z místních specialit.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jedeme k moři!

U Jadranu najdeme výrazné vlivy italské kuchyně. V restauracích najdeme na jídelníčku samozřejmě pizzu, těstoviny a pokrmy z ryb a mořských plodů, které se často podávají s česnekem, listovou petrželí a olivovým olejem. Velmi chutné jsou předkrmy v podobě salátů s chobotničkami a mušlemi. Populárním hlavním chodem je černé rizoto se sépiovým barvivem nebo rizoto s krevetami. Chorvaté milují ryby, nejčastěji si můžete objednat tuňáka, makrelu, sardinky nebo pražmu, které se podávají na grilu nebo v podobě hustých polévek či guláše.

Lokální pochoutkou na poloostrově Istrie je těstovina fuži, která se nejčastěji servíruje se zvěřinovým gulášem nebo lanýži, neboť Istrie je lanýžovým královstvím. Ochutnáte je zde připravené na různé způsoby a v místních obchodech najdete spoustu výrobků, které lanýže obsahují – lanýžový olej, ovčí sýr s kousky lanýžů, lanýžová klobása, lanýžové pasty s parmazánem a olivovým olejem a mnoho dalších. Tip pro vás - všechny výrobky lze koupit v místních obchůdcích a jsou skvělým suvenýrem z cest nebo milým dárkem pro přátele.

Území Dalmácie nabízí kromě ryb a mořských plodů rovněž všemi oblíbené maso na rožni –telecí, jehněčí a vepřové. Pokrmy z masa se často servírují s ajvarem, pikantní zeleninovou pastou vyrobenou z paprik a lilků. Pozornost si zaslouží rovněž arambašići – plněné listy vinné révy.

Výlet do vnitrozemí

Už vás omrzelo moře a všechny ty „mořské potvory“? Zajeďte si do vnitrozemí! Tady převládají středoevropské pokrmy – pečená nebo dušená masa a z dezertů například řezy s hustým krémem. Střední část Chorvatska není atraktivní jen z hlediska přírodních krás (právě zde se nachází národní park Plitvická jezera), ale rovněž z hlediska gastronomie. Nenechte si ujít tradiční nakyslé tvarohové sýry podávané se smetanou, pikantní rybí polévku, pastýřsko-myslivecký guláš čobanac nebo krůtí maso s těstovinami (purica s mlincima). Když se přesunete na západ, na území Slavonie, určitě nemůžeme nevzpomenout slavonski kulen – uzenou klobásu z mletého vepřového masa ochucenou paprikou a česnekem. Díky několikaměsíčnímu uzení a zrání získává charakteristickou chuť a aroma.

Co musíte ochutnat, když budete v Chorvatsku?

Existuje několik velmi známých pokrmů, se kterými se setkáte v celém Chorvatsku. Určitě ochutnejte:

  • ćevapčići – šišky z mletého masa, často s pikantní příchutí, podávané s rýží, hranolky nebo v pita chlebu,
  • pljeskavica – oblíbené „placky“ ze směsi mletého masa – většinou z jehněčího, telecího, vepřového nebo hovězího masa - připravované na grilu, podává se na horké desce s přílohami,
  • burek – těsto filo plněné masem, sýrem, špenátem, setkat se můžete i se sladkou variantou plněnou jablky,
  • pršut – vzduchem sušená šunka,
  • kesteni – pražené jedlé kaštany,
  • fritule – malé koblížky polévané sladkou omáčkou a podávané v papírovém kelímku,
  • arancini – kandovaná pomerančová nebo citronová kůra,
  • štrukli – těstoviny plněné tvarohem nebo jiným druhem sýra podávané na sladko i na slano,
  • paški sir – druh tvrdého slaného ovčího sýra, který se vyrábí na ostrově Pag a podává jako předkrm nebo součást salátů.

Čím se tedy chorvatská kuchyně odlišuje? Hlavně velkou oblibou místních surovin – čerstvé ryby, mořské plody, kvalitní olivový olej, aromatické uzeniny a sýry. A samozřejmě nelze zapomenout na skvělá vína, která doplňují každý pokrm.

Všem, kteří se teprve chystají nebo už dokonce jedou do Chorvatska, přejeme nejen šťastnou cestu, hezkou dovolenou, ale hlavně dobrou chuť!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.