U Jadranu najdeme výrazné vlivy italské kuchyně. V restauracích najdeme na jídelníčku samozřejmě pizzu, těstoviny a pokrmy z ryb a mořských plodů, které se často podávají s česnekem, listovou petrželí a olivovým olejem. Velmi chutné jsou předkrmy v podobě salátů s chobotničkami a mušlemi. Populárním hlavním chodem je černé rizoto se sépiovým barvivem nebo rizoto s krevetami. Chorvaté milují ryby, nejčastěji si můžete objednat tuňáka, makrelu, sardinky nebo pražmu, které se podávají na grilu nebo v podobě hustých polévek či guláše.
Lokální pochoutkou na poloostrově Istrie je těstovina fuži, která se nejčastěji servíruje se zvěřinovým gulášem nebo lanýži, neboť Istrie je lanýžovým královstvím. Ochutnáte je zde připravené na různé způsoby a v místních obchodech najdete spoustu výrobků, které lanýže obsahují – lanýžový olej, ovčí sýr s kousky lanýžů, lanýžová klobása, lanýžové pasty s parmazánem a olivovým olejem a mnoho dalších. Tip pro vás - všechny výrobky lze koupit v místních obchůdcích a jsou skvělým suvenýrem z cest nebo milým dárkem pro přátele.
Území Dalmácie nabízí kromě ryb a mořských plodů rovněž všemi oblíbené maso na rožni –telecí, jehněčí a vepřové. Pokrmy z masa se často servírují s ajvarem, pikantní zeleninovou pastou vyrobenou z paprik a lilků. Pozornost si zaslouží rovněž arambašići – plněné listy vinné révy.
Už vás omrzelo moře a všechny ty „mořské potvory“? Zajeďte si do vnitrozemí! Tady převládají středoevropské pokrmy – pečená nebo dušená masa a z dezertů například řezy s hustým krémem. Střední část Chorvatska není atraktivní jen z hlediska přírodních krás (právě zde se nachází národní park Plitvická jezera), ale rovněž z hlediska gastronomie. Nenechte si ujít tradiční nakyslé tvarohové sýry podávané se smetanou, pikantní rybí polévku, pastýřsko-myslivecký guláš čobanac nebo krůtí maso s těstovinami (purica s mlincima). Když se přesunete na západ, na území Slavonie, určitě nemůžeme nevzpomenout slavonski kulen – uzenou klobásu z mletého vepřového masa ochucenou paprikou a česnekem. Díky několikaměsíčnímu uzení a zrání získává charakteristickou chuť a aroma.
Existuje několik velmi známých pokrmů, se kterými se setkáte v celém Chorvatsku. Určitě ochutnejte:
Čím se tedy chorvatská kuchyně odlišuje? Hlavně velkou oblibou místních surovin – čerstvé ryby, mořské plody, kvalitní olivový olej, aromatické uzeniny a sýry. A samozřejmě nelze zapomenout na skvělá vína, která doplňují každý pokrm.
Všem, kteří se teprve chystají nebo už dokonce jedou do Chorvatska, přejeme nejen šťastnou cestu, hezkou dovolenou, ale hlavně dobrou chuť!
Začíná být krásně, příroda se pomalu probouzí a to je každoroční znamení, že bychom měli provětrat kuchyň. Ne snad proto, že se to „musí“, ale proto,…
Nádivka, knedlíky, polévka, čaj… to všechno z plevele, který roste v každém příkopu a pálí jako čert.
Během pracovního týdne nezbývá většině z nás čas na přípravu netradičních a rafinovaných pokrmů. Poradíme Vám, jak upravit oblíbené špagety. Po…