Quinoa působí blahodárně na naše zdraví. Ne nadarmo se jí říká superpotravina, posuďte sami:
To už je docela porce zdraví, nemyslíte?
Quinoa se vaří podobně jako rýže nebo jáhly. Nejprve ji důkladně propláchněte, nebo předem alespoň namočte, abyste ji zbavili její přirozené hořké chuti, kterou způsobuje látka zvaná saponin. Poté nechte okapat, vložte do hrnce. Zalijte vývarem v poměru 2:1 (jeden díl quinoy, dva díly vývaru) a vařte pod pokličkou na mírném ohni 10 – 15 minut. Podrobný návod, jak používat quinou při vaření, najdete v naší Kulinářské akademii ve videu s Romanem Paulusem.
Quinou můžete konzumovat od rána do večera. Ráno stačí přidat jen oříšky, ovoce, trochu medu nebo javorového sirupu, můžete ji kombinovat i s mléčnými produkty. A snídaně je na světě.
Asi tím nejběžnějším využitím quinoy jsou saláty. Quinou můžete smíchat prakticky s jakoukoli zeleninou a bude chutnat dobře. Třeba taková červená řepa. Stačí ji jen uvařit, smíchat s quinoou, dobře ochutit a máte parádní salát, který se hodí ke šťavnatému hovězímu steaku. Nebo můžete přidat cokoli, co doma najdete – cherry rajčata, cibulku, papriku, okurku… Takto připravený salát se hodí k vařenému pstruhovi nebo i smaženému telecímu řízku.
Nabízí se i další možnosti využití – jako vložka do polévky, místo rýže do rizota, quinou můžete přidat do těsta na lívanečky, připravit kaši nebo také „hamburger“ bez masa.
A pokud vás quinoa v žádné z uvedených podob nebere, určitě se vám zavděčíme ostrou pálenkou chica, kterou vypalovali už staří Inkové.
Americká kuchyně je kuchyní mnoha národů a vlivů z celého světa, jimž Američané vtiskli neopakovatelný charakter.
Rýže je nejdůležitější obilovinou světa a jako hlavní příjem potravy jí má asi ¼ obyvatel zeměkoule. A světová produkce stále stabilně stoupá. Víte…
Chcete, aby vaše letní posezení dostalo provensálský šmrnc? Připravte jednoduché olivové tapenády, které vyniknou s pečivem i zeleninou.