Vegetariánské recepty pro každého

Vegetariánské recepty pro každého

Ať už chceme ulehčit svému stravování, zachránit planetu, nebo jenom zkusit, jestli to zvládneme, dřív nebo později nám všem dojdou nápady, co bez masa vařit.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ať už chceme ulehčit svému stravování, zachránit planetu, nebo jenom zkusit, jestli to zvládneme, dřív nebo později nám všem dojdou nápady, co bez masa vařit. My Češi na to jednoduše nejsme připravení. Vyrůstali jsme na omáčkách z vývarů, pečených mas a i do vajíček dávali alespoň slaninu. Když už jsme náhodou nechtěli jíst zvířátka, babičky nám vytrvale schovávaly pečeně pod knedlíky, do cuketových karbanátků kamuflovaly mleté hovězí a k čočce daly alespoň půlku párku. A běda, pokud jsme vše nedojedli ?. Teprve dnes zjišťujeme, jak dobrou práci odvedly, a že mimo těch několika klasických bezmasých (a většinou sladkých) receptů vlastně ani nevíme, co vařit. Naštěstí doba přeje novým chutím, a tak vám přinášíme inspiraci na snadné vegetariánské večeře a bezmasé obědy, které zvládne i začátečník. Pojďte s námi ochutnat recepty pro vegetariány bez drahých masových náhražek, které vás přesvědčí, jak lahodná večeře bez masa může být. 

Salát, který zasytí  

Zapomeňte na listové zeleninové saláty, ze kterých budete mít za pár minut zase hlad. Objevte kouzlo luštěnin a obilovin, které vám dodají nejen dostatek vitaminů a minerálů, ale i bílkovin, které zaženou hlad až na několik hodin. Třeba takový salát s cizrnou a avokádem potěší každého milovníka středomořské kuchyně. Nebo vás lákají spíš asijské chutě? Potom musíte vyzkoušet orientální kuskus salát s oříšky, rozinkami a koprem. Jistě příjemně překvapí. Nebo je libo spíše pohankový salát s červenou řepou a rozpečeným kozím sýrem z oblasti francouzské gastronomie? A pokud se snažíte nabrat maximum proteinů, rozhodně musíte ochutnat jednoduchý čočkový salát plný čerstvé zeleniny a svěží máty. Ať už si vyberete kterýkoli, všechny tyto chutné recepty se výborně hodí i do krabičky do práce, nebo v menším množství i jako příjemná svačinka. 

 

blog

Polévky na zahřátí 

Za sychravého počasí vás nejlépe zahřeje lahodná polévka. Zde se otevírá spousta možností, často totiž stačí vyměnit masový vývar za zeleninový a vegetariánský oběd je na světě. Zkuste podzimní dýňovou polévku s kokosovým mlékem nebo oblíbenou polévku ze sladkých brambor s hřejivým zázvorem. Zvláště na Štědrý večer se vám bude hodit hráškový krém, který je v mnoha rodinách tradiční součástí slavnostního menu, namísto rybí polévky. 

 

blog

Hlavní jídla snadno a rychle 

Jako první vás jistě napadnou těstoviny s rajčatovou omáčkou. I to je jedna z možností, domácí těstoviny s různými druhy omáček potěší mnohé gurmánské jazýčky. Třeba takové domácí cannelloni plněné špenátem s kešu ořechy, kritharaki těstoviny s rajčaty, olivami a fetou nebo italské noky z ricotty a parmezánu nemohou zklamat. Ale neomezujme se jen na středomořská jídla, pojďme si dát klasický český recept ve vegetariánském provedení - liškové kroupeto. A pokud máte zahrádku s vlastní zeleninou, v sezóně jistě oceníte i recept na plněné smažené cuketové květy. Všechny tyhle dobroty vás mile překvapí svojí rychlou přípravou a chutí, díky které si na maso nevzpomene ani vaše babička ?. 

 

blog

Grilování, jde to i bez klobás  

Ač se to na první pohled nemusí zdát, grilování je pro vegetariána stejně lákavé, jako pro masožravce. Základem je rozhodně grilovaný hermelín, který milují úplně všichni. Stačí posypat oblíbeným kořením, zabalit do alobalu a potom už náležitě vychutnat s brusinkovou omáčkou. Ovšem i grilovaná zelenina je stálicí českých zahradních párty. Na roštu se dá rozpékat nejen paprika s cuketou, ale i houby, kukuřice nebo třeba cibule a chřest. Oheň dodá téměř jakékoli zelenině neodolatenou chuť a například z pečeného lilku se pak dá v minutě umíchat výborný salát z grilovaného lilku. Ani ovoce nepřijde zkrátka. Už jste někdy svým dětem zkoušeli ogrilovat oblíbené ovoce a servírovat ho se zmrzlinou? A mimochodem, věděli jste, že na grilu se dá udělat i pizza nebo vege burger? Podle našeho receptu to hravě zvládnete.

 

blog

Tak vidíte, jak rozmanitá vegetariánská strava může být. Nemusíte se omezovat jen na nudné saláty a cuketové placičky. A nezapomeňte, že od masa si občas můžeme odlehčit i my, obyčejní lidé, kteří si při jiné příležitosti rádi dáme bůček nebo tatarák ?. A co vy? Zkoušíte vařit bezmasé recepty? Řekněte nám v komentářích, který je váš nejoblíbenější. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU