Hráškový krém
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Jste milovníky krémových polévek a hledáte novou inspiraci? Vyzkoušejte výjimečný recept Romana Pauluse na rychlou hustou polévku, kterou si oblíbí celá vaše rodina. Krémová hrášková polévka je velmi chutná, snadná na přípravu a přitom nevšední, díky křupavému salátu a osmažené pančetě. Určitě si ji připravte a sami uvidíte, že tato neobvyklá verze krémové polévky ze zeleného hrášku se stane vaší nejoblíbenější.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 70 g máslo
  • 50 g pórek (světlá část)
  • 1 × lžička krupicový cukr
  • 400 g čerstvý hrášek
  • sušený tymián
  • 500 ml kuřecí vývar
  • sůl
  • pepř
  • 1 × šalotka
  • 1 × šalotka
  • 200 g ledový salát
  • 100 ml čerstvá smetana (33 % tuku)
  • 4 × plátek smažené pančety

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 492 kJ / 356 kcal

Bílkoviny

9,30 g

Tuky

26,10 g

Vláknina

7,10 g

Sůl

1,40 g

Sacharidy

22,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V přiměřeně velkém hrnci si rozpustíme 40 g másla, na kterém orestujeme 20 g nahrubo nakrájené šalotky, nasekaný pórek a posypeme cukrem. Po orestování přidáme 300 g hrášku, špetku tymiánu, podlijeme lehkým kuřecím vývarem, osolíme, opepříme a vaříme pouze krátce 5-8 minut, aby hrášek neztratil barvu. V průběhu vaření přidáme smetanu. Rozmixujeme kuchyňským mixérem a procedíme přes jemné sítko. Přivedeme k varu a dle potřeby naředíme vývarem či dochutíme solí a pepřem.

02.V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, orestujeme najemno nakrájenou zbylou šalotku, posypeme špetkou tymiánu, přidáme 100 g hrášku a zarestujeme. Ke konci osolíme, opepříme a přidáme ledový salát nakrájený na kostičky.

03.Do hlubokého talíře dáme kulaté a vysoké vykrajovátko, do kterého navrstvíme orestovaný hrášek se salátem, vedle vykrajovátka nalijeme polévku, opatrně ho vytáhneme (tak, aby náplň zůstala uprostřed talíře) a doprostřed ozdobíme dokřupava orestovanou Pančetou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo