Saláty – porce čerstvosti na talíři

Saláty – porce čerstvosti na talíři

S rostoucími teplotami se snižuje chuť na teplé vydatné jídlo a na našem stole se častěji objevují lehká jídla z čerstvých surovin. Čerstvé suroviny bychom měli upřednostňovat před polotovary a potravinami plnými solí, konzervantů a chemických látek, které našemu zdraví zrovna neprospívají.

Salát z čerstvé zeleniny a ovoce je hotová vitaminová bomba a působí pozitivně snad na všechny procesy v lidském organismu, jen namátkou zmiňme snížení rizika výskytu nádorových či kardiovaskulárních onemocnění, podporuje nervový systém, přispívá ke správné funkci trávicího traktu a předchází překyselení organismu.

O tom, že zelenina vesměs neobsahuje mnoho kalorií a je tedy vhodná při dietě, se určitě zmiňovat nemusíme. V neposlední řadě obsahuje velké množství vody, konzumací salátů tak vlastně podporujete i pitný režim.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V žádném salátu nesmí chybět zálivka či dresink, dodá mu ten správný šmrnc i potřebný tuk. Ano, v salátu nikdy nesmí chybět tuk (nejlépe samozřejmě kvalitní olivový olej). Pokud ho nepřidáte, vitaminy rozpustné v tucích zůstanou úplně bez využití. A to by byla škoda nemyslíte?

Základní zálivka je velmi jednoduchá, stačí vám kvalitní olej, citronová šťáva a špetka soli a pepře. Může však připravit mnohem sofistikovanější zálivky a dresinky. Máte rádi hořčici? Pak si jistě pochutnáte na salátu s francouzským dresinkem. Jak se připravuje, se dozvíte ve videu Kulinářské akademie zde. Chybět nesmí ani klasika v podobě dresinku na Caesar salátu. I ten najdete v naší Kulinářské akademii s Romanem Paulusem.

Nebojte se do salátu přidat ani bylinky, pokaždé můžete použít jiný druh a nebudete tak mít pocit, že jíte pořád ten samý salát. To platí zejména pro ty, kteří zelenině a salátům zrovna neholdují.

 

Jak salát podávat?

Způsobů, jak podávat salát, je nespočet. Dáváte-li z jakéhokoli důvodu přednost lehčí stravě, zeleninový salát je ideální příloha k hlavnímu jídlu. Smíchat můžete vlastně jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Jako tip Vám doporučujeme salát z polníčku a rajčat nebo lehký salát s fenyklem, který chuťově skvěle ladí k rybě.

Podáváte-li salát jako hlavní chod, nezapomeňte vždy přidat i nějakou bílkovinovou složku, např. maso, ryby, vejce nebo sýry. Můžete tedy přidat pečené kuřecí maso nebo oblíbený sýr cottage. V salátu podávaném k obědu by se měly objevit sacharidy, dbejte však na to, aby se jednalo o kvalitní sacharidy. Ideální je tedy salát tabouleh s bulgurem nebo s quinoou a červenou řepou.

Saláty však nemusí být jen zeleniny, kombinace s ovocem je zajímavá obměna. Zvolte třeba salát s hroznovým vínem, v němž mimo jiné najdete i kousek sýra s modrou plísní. A kombinací plísňového sýra a hroznů nemůžete nikdy nic zkazit. Osvědčená dvojka je také kombinace mrkve a jablek. Náš mrkvovo-jablečný salát se však ani náznakem nepodobá tomu, který známe z dětství. Nesmí v něm chybět máta, pažitka a jogurtový dresink s kari. Zní to možná trochu neobvykle, ale právě proto byste ho měli ochutnat. Oblíbeným letním ovocem je meloun, v našich končinách je nejpopulárnější červený vodní meloun, postupně však roste popularita i dalších druhů, například melounu žlutého. Ten tvoří nesmrtelnou kombinaci s italským prosciuttem, skvěle však chutná i v našem osvěžujícím salátu.

Saláty však nemusí být jen studené, můžete je podávat i na teplo, třeba salát z brambor a fazolek bude určitě skvělou přílohou k rybě, pochutnáte si na něm ale i jen tak samostatně.

Tipů na nejrůznější saláty najdete v Kuchyni Lidlu nespočet. Proto neváhejte, zastavte se v našich prodejnách pro čerstvé ovoce a zeleninu a pusťte se do přípravy.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU