V žádném salátu nesmí chybět zálivka či dresink, dodá mu ten správný šmrnc i potřebný tuk. Ano, v salátu nikdy nesmí chybět tuk (nejlépe samozřejmě kvalitní olivový olej). Pokud ho nepřidáte, vitaminy rozpustné v tucích zůstanou úplně bez využití. A to by byla škoda nemyslíte?
Základní zálivka je velmi jednoduchá, stačí vám kvalitní olej, citronová šťáva a špetka soli a pepře. Může však připravit mnohem sofistikovanější zálivky a dresinky. Máte rádi hořčici? Pak si jistě pochutnáte na salátu s francouzským dresinkem. Jak se připravuje, se dozvíte ve videu Kulinářské akademie zde. Chybět nesmí ani klasika v podobě dresinku na Caesar salátu. I ten najdete v naší Kulinářské akademii s Romanem Paulusem.
Nebojte se do salátu přidat ani bylinky, pokaždé můžete použít jiný druh a nebudete tak mít pocit, že jíte pořád ten samý salát. To platí zejména pro ty, kteří zelenině a salátům zrovna neholdují.
Způsobů, jak podávat salát, je nespočet. Dáváte-li z jakéhokoli důvodu přednost lehčí stravě, zeleninový salát je ideální příloha k hlavnímu jídlu. Smíchat můžete vlastně jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Jako tip Vám doporučujeme salát z polníčku a rajčat nebo lehký salát s fenyklem, který chuťově skvěle ladí k rybě.
Podáváte-li salát jako hlavní chod, nezapomeňte vždy přidat i nějakou bílkovinovou složku, např. maso, ryby, vejce nebo sýry. Můžete tedy přidat pečené kuřecí maso nebo oblíbený sýr cottage. V salátu podávaném k obědu by se měly objevit sacharidy, dbejte však na to, aby se jednalo o kvalitní sacharidy. Ideální je tedy salát tabouleh s bulgurem nebo s quinoou a červenou řepou.
Saláty však nemusí být jen zeleniny, kombinace s ovocem je zajímavá obměna. Zvolte třeba salát s hroznovým vínem, v němž mimo jiné najdete i kousek sýra s modrou plísní. A kombinací plísňového sýra a hroznů nemůžete nikdy nic zkazit. Osvědčená dvojka je také kombinace mrkve a jablek. Náš mrkvovo-jablečný salát se však ani náznakem nepodobá tomu, který známe z dětství. Nesmí v něm chybět máta, pažitka a jogurtový dresink s kari. Zní to možná trochu neobvykle, ale právě proto byste ho měli ochutnat. Oblíbeným letním ovocem je meloun, v našich končinách je nejpopulárnější červený vodní meloun, postupně však roste popularita i dalších druhů, například melounu žlutého. Ten tvoří nesmrtelnou kombinaci s italským prosciuttem, skvěle však chutná i v našem osvěžujícím salátu.
Saláty však nemusí být jen studené, můžete je podávat i na teplo, třeba salát z brambor a fazolek bude určitě skvělou přílohou k rybě, pochutnáte si na něm ale i jen tak samostatně.
Tipů na nejrůznější saláty najdete v Kuchyni Lidlu nespočet. Proto neváhejte, zastavte se v našich prodejnách pro čerstvé ovoce a zeleninu a pusťte se do přípravy.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…