Na svatého Martina husa a džbán vína
Doba čtení 6 minut

Na svatého Martina husa a džbán vína

11. listopadu – den, kdy vyhlížíme Martina na bílém koni, jestli přinese první sníh. Podle lidových tradic také doba, kdy se slavil konec sklizně, hospodáři se loučili s čeledíny po sezóně a lidé se vydatnou hostinou připravovali na předvánoční půst.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

11. listopadu – den, kdy vyhlížíme Martina na bílém koni, jestli přinese první sníh. Podle lidových tradic také doba, kdy se slavil konec sklizně, hospodáři se loučili s čeledíny po sezóně a lidé se vydatnou hostinou připravovali na předvánoční půst. Podívejte se, jak nachystat pravé svatomartinské posvícení!

Svatý Martin, původně římský voják, potom mnich, je dodnes symbolem štědrosti a dobrých skutků. Z armády odešel do města Tours, kde se stal biskupem, dožil se krásných osmdesáti let a nejspíš netušil, jaké dobroty se na jeho počest budou podávat. 

O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá

A proč právě husa? Martin byl prý tak skromný, že se schoval před lidmi, kteří ho chtěli za biskupa, v úkrytu, kde ho kejháním prozradily husy. Podle jiné pověsti ho zase rušily při kázání. Za tento přečin se rozhodl poslat je na jídelní stůl.

Tip: Vzhledem k rostoucí oblibě tradice se dnes husu vyplatí objednat dlouho dopředu. Obrátit se můžete na farmáře, seženete ji i na trzích, nic ale nezkazíte ani mraženou husou.

Při přípravě husy je potřeba nejdřív odstřihnout křídla, kterými můžete například vypodložit pekáč. Potom ji naplňte nádivkou podle vlastní chuti. Samotnou husu ochuťte solí a kmínem, které můžete rukama vmasírovat do kůže ze všech stran. Takto připravenou husu dejte do pekáče, podlijte vodou a vložte do trouby.

Dostatečná péče a trpělivost jsou dvě základní přísady pro přípravu šťavnaté pečínky. Husí maso není příliš tučné – je spíš suché, nevhodnou teplotou by se proto mohlo snadno přepéct a vysušit. Na pozvolné pečení si tak vyhraďte osm až deset hodin! U masa z mrazáku potom připočtěte další tři hodiny na rozmrazení. Podle Romana Pauluse můžete péct prvních 30 minut na 200 stupňů, potom stáhnout teplotu na 80 stupňů a nechat pomalu péct bez příliš častého otevírání trouby.

Tip: Pozor na chytré pojistky! Některým troubám může dlouhé pečení připadat podezřelé, a tak se po několika hodinách samy vypínají.

Husa se výborně kombinuje s dalšími podzimními surovinami – vyzkoušet proto můžete třeba husu s pečenou dýní a lokšemi. Výborná je i husa se špekovými knedlíky nebo pomalu pečená husa s dýňovými noky.

Tip: Po hostině se nezapomeňte podívat na kosti – pokud jsou bílé, měla být zima na sněhu, tmavé naopak věští teplou zimu na blátě. 

Staročeský kaldoun

Zatímco se husa peče v troubě, můžete se pustit do přípravy husté polévky z husích drobů (tedy všeho, co zbylo po přípravě drůbeže – vnitřnosti, odřezky atd.), které se říká kaldoun. Na něj budete potřebovat:

  • 200 g drůbežích drůbků (nemusí být nutně jen z husy, můžete použít i kachní nebo kuřecí)
  • 80 g širokých nudlí
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 2 lžíce másla
  • malou cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • vaječný žloutek
  • mletý bílý pepř, muškátový oříšek, listovou petržel na ozdobení

Očištěné drůbky krátce povařte v osolené vodě. Přidejte kořenovou zeleninu a vařte doměkka. V druhém hrnci si připravte jíšku, zalijte přecezeným vývarem, promíchejte, okořeňte a ještě chvíli povařte. Přidejte drůbky, zbylou zeleninu z vývaru a předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijte žloutek rozmíchaný v mléce a ještě chvíli vařte. Na talíři můžete ozdobit petrželkou.

Radost Martina – husa a džbán vína

K posvícení už neodmyslitelně patří mladé svatomartinské víno. Vinaři každoročně otevírají lahve 11. listopadu, v 11 hodin a 11 minut. Tradice pochází z 18. století, kdy majitelé vinic navštěvovali své vinaře, koštovali jejich první víno a rozhodovali, zda s nimi prodlouží smlouvu na další rok.

Mladá vína sklizená většinou v září zrají jen několik týdnů, ale za tu dobu získají jedinečný charakter – lehkou barvu, výraznou ovocnou vůni a svěžest. Vína se vždy nalévají z lahve, nikdy ze sudu. Aby mohla nést značku Svatomartinské, musí být vyrobena z hroznů Muškátu moravského, Modrého Portugalu, Svatovavřineckého, Zweigeltrebe, Muller Thurgau nebo Veltlínského červeného raného. U bílých a růžových vín nesmí obsah alkoholu překročit 12,5 % alkoholu.

Svatomartinské pečení

Veselice, dobré jídlo, chybí už jen koláče! Na Martina se tradičně servírují martinské rohlíčky, někdy nazývané podkovy, martiny nebo zahýbáky. Podle legendy Martin totiž proměnil podkovy svého koně v pečivo, kterým pak obdaroval chudinu. Později statkáři odměňovali koláči své čeledíny, kterým tak děkovali za odvedenou práci.

U tradičních martinských rohlíčků si můžete vyhrát s náplní – tradičně se podávají s ořechy nebo mákem. Jako alternativu můžete vyzkoušet tvarohový svatomartinský koláč. Nic nezkazíte ani klasickými koláči – třeba jogurtovým koláčem s džemem nebo koláčky s tvarohem a borůvkami.

Po takové hostině nezbývá než se uvelebit pěkně v teple a připravovat se na předvánoční čas!

Jak probíhají oslavy svatého Martina u vás? Napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU