Kuchyně
Francouzská
Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Oživte starodávnou francouzskou tradici a upečte si vánoční poleno. S receptem od Mirky van Gils Slavíkové bude Bûche de Noël ozdobou vašeho stolu.
Energie
1 808 kJ / 432 kcal
Bílkoviny
5,40 g
Tuky
28,70 g
Vláknina
1,70 g
Sůl
0,15 g
Sacharidy
38,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli a 100 g cukru dotuha.
02.Do mísy vložíme žloutky, mletou vanilku a zbytek cukru a vyšleháme do pěny.
03.Do vyšlehaných žloutků přidáme 1/3 bílkového sněhu, jemně rozmícháme a vmícháme prosátou mouku.
04.Postupně přidáme zbylé dvě třetiny bílkového sněhu, po přidání každé třetiny jemně promícháme.
Po přidání první části se z bílku více vymíchá vzduch, proto se přidává po částech, aby zůstal nadýchaný a piškot se zkypřil.
05.Těsto rozetřeme na pečicí papír, zarovnáme strany a přesuneme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 7–8 minut. Necháme vychladnout.
06.Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni.
Pokud máte raději mléčnou čokoládu, můžete ji na přípravu krému použít, navyšte však množství čokolády o 30 %.
07.Do mísy vsypeme moučkový cukr, přidáme máslo a chladnou rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme.
Po vyšlehání krém ihned použijte, jinak zatuhne.
08.Z piškotového plátu odkrojíme asi 5 cm široký pás, který použijeme na výrobu suků. Velký plát rovnoměrně potřeme připraveným krémem, pevně ji srolujeme a pomocí pečicího papíru a cukrářské karty utáhneme. Stejně postupujeme i s menším pásem a obě rolády pak necháme ztuhnout.
09.U velké rolády zařízneme zešikma konce, potřeme čokoládovým krémem a vidličkou naznačíme reliéf kůry.
10.Malou roládu seřízneme, potřeme krémem, zasadíme do polena jako suk a ozdobíme vidličkou.
11.Z marcipánu vytvoříme dekorace – houbičky nebo větvičky. Hodí se také rozdrcené sněhové pusinky. Poleno ozdobíme a dáme vychladit.
Jak vytvořit marcipánové ozdoby, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.
12.Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT