Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Vánočka

Vánočka je sváteční druh pečiva, který se tradičně připravuje na Vánoce, rádi si na ní pochutnáme i přes rok. V tomto díle Kulinářské akademie Lidlu vám Roman Paulus ukáže svůj recept na domácí vánočku s mandlemi a rozinkami. Na sváteční tabuli vypadá nádherně a určitě zachutná malým i velkým mlsounům. Pochutnávat si na ní můžete různě – k snídani či ke kávě, s džemem, máslem nebo čokoládovo-oříškovým krémem. Přesvědčte se sami, že upéct vánočku není tak těžké, jak by se mohlo zdát.


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Vánočka

  • 35 g droždí
  • 120 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka (3,5 % tuku)
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 600 g polohrubé mouky + na pomoučnění
  • 1 polév. lž. mandlí bez slupky
  • 1 káv. lžič. soli
  • 2 polév. lž. rozinek namočených v tuzemáku
  • 1 polév. lž. tuzemáku
  • 1 vejce „M” na potření vánočky
  • 1 polév. lž. mandlových lupínků

POSTUP

Těsto

Z droždí, špetky cukru a 125 ml vlažného mléka připravíme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, přidáme prosátou mouku, nasekané mandle, sůl, rozinky namočené v tuzemáku, přilijeme tuzemák, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto znovu vařečkou zpracujeme.

Vánočka

Těsto rozdělíme na pomoučněném válu na 9 částí, ze kterých vytvoříme bochánky a poté vyválíme na asi 20 cm dlouhé válečky. Ze 4 válečků spleteme spodní vrstvu, kterou přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed po celé délce spodní vrstvy vytvoříme rukou žlábek. Ze 3 válečků spleteme klasický cop a vtiskneme ho do žlábku. Zbylé 2 válečky vyválíme trochu delší, propleteme a vtiskneme do žlábku uprostřed střední vrstvy. Konce horní vrstvy povytáhneme a podsuneme pod spodní vrstvu. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, do vánočky zapíchneme 4 špejle, čímž ji zpevníme, aby se při pečení jednotlivé copánky nesesunuly, a posypeme plátky mandlí. Pečeme v  troubě předehřáté na 170 °C 40 – 45 minut. Necháme vánočku vychladnout, odstraníme špejle a pocukrujeme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU