S vzrůstající oblibou lokální kuchyně se do módy vrací i ryby z našich vod. Na rybí restaurace už narazíte nejen na Třeboňsku, ale po celé republice. A rybí pochoutky si můžete připravit i sami doma – poradíme vám, jak na ně.
Nejlepší sladkovodní ryby samozřejmě koupíte přímo u zdroje – na sádkách nebo v rybárnách. Čerstvé vám v chladu vydrží až tři dny. Z časových důvodů ale můžete zajít i pro mražené supermarketů. V lecčems vyrovnají kvalitě mořských ryb. Rybí maso obsahuje důležité aminokyseliny, dobře se tráví a je méně tučné než ostatní masa. Jako prevenci proti nemocem srdce a cév si ho proto můžete dopřávat minimálně jednou týdně.
V českých vodách najdete asi šedesát druhů ryb, v kuchyni se využívá asi čtvrtina. Hodí se téměř na všechny typy úprav – můžete je vařit, dusit, péct, grilovat nebo využít ve studené kuchyni. Jejich maso je ale většinou jemné, proto se vyvarujte časově náročných úprav a vysokých teplot. Na pánvi ani nemusíte filety otáčet, stačí je polévat horkým máslem – i tak se propečou. K ruce si přichystejte bylinky. Bude se hodit šalvěj, tymián, rozmarýn, kerblík i kopr. A samozřejmě sůl a citron. Teď už jen stačí vybrat tu nejlepší podle vašeho gusta!
Kapr – nejrozšířenější domácí ryba se hodí na smažení i pečení. V Kulinářské akademii Lidlu si můžete připomenout, jak správně vykuchat čerstvou rybuy a jak z ní připravit filety. Roman Paulus vám nabídne recept na klasického smaženého kapra s pečenou zeleninou, kapra v pivním těstíčku nebo méně tradiční variantu kapra na sladkokyselo s jasmínovou rýží. Ze skeletu a zbylého masa můžete připravit rybí polévku. V restauraci už jste možná taky ochutnali kapří hranolky ve vinném těstíčku, vyzkoušejte je tentokrát doma.
Pstruh – lososovitá ryba jemné chuti, hodí se hlavně na pečení a grilování, připravit ji můžete i metodou sous-vide. Ryba si zachová svoji šťavnatost a nebude suchá, což se při přípravě na pánvi může stát. Pstruh má výhodu, že se k němu hodí tradiční i exotická zelenina. V klasickém receptu po mlynářsku stačí rybu obalit v mouce a opéct na másle. Ochutnejte i méně tradičního pstruha se salátem z bulguru, fazolí a avokáda nebo pstruha vařeného v páře s quinoou. Pokud chcete otestovat české ryby ve studené kuchyni, vyzkoušejte carpaccio ze pstruha s řepou a jablky.
Candát – jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb. Její bílé maso je pevné, libové a téměř bez kostí. Candát se hodí k nadívání, můžete ho i vařit, péct nebo smažit. Co takhle křupavý pečený candát se zeleninou minestrone nebo pečený candát s chorizem a zeleninou?
Štika – její maso bude jemné, ale o něco sušší. Hodí se na pečení v troubě se solí a citronem. Vyzkoušejte ji třeba s lahodnou mrkvovo-zázvorovou kaší a čočkou.
A nemusí zůstat jen u klasiky. Z tučnějších druhů volte chutného sumce, kterého můžete zapéct s bramborami a parmazánem. Naopak dietnější bude méně tradiční býložravá ryba amur, kterou můžete připravovat podobně jako kapra – sluší jí třeba obalení v těstíčku s bylinkami. Dopřejte si i méně obvyklého lína na kmíně nebo netradiční lahodnou lososovitou rybu sivena, se kterou můžete v receptech zacházet stejně jako se pstruhem. Zachutná i jen tak samotná na grilu s tymiánem nebo rozmarýnem.
Na závěr rybí exkurze už můžeme doporučit jen jednu delikatesu. Pokud se ptáte, co s kůží ryb, kterou nesníte, pak se nebojte z ní připravit křupavé chipsy!
A jakou českou rybu máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…