České ryby v kuchyni nejen o Vánocích

České ryby v kuchyni nejen o Vánocích

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

S vzrůstající oblibou lokální kuchyně se do módy vrací i ryby z našich vod. Na rybí restaurace už narazíte nejen na Třeboňsku, ale po celé republice. A rybí pochoutky si můžete připravit i sami doma – poradíme vám, jak na ně.

Nejlepší sladkovodní ryby samozřejmě koupíte přímo u zdroje – na sádkách nebo v rybárnách. Čerstvé vám v chladu vydrží až tři dny. Z časových důvodů ale můžete zajít i pro mražené supermarketů. V lecčems vyrovnají kvalitě mořských ryb. Rybí maso obsahuje důležité aminokyseliny, dobře se tráví a je méně tučné než ostatní masa. Jako prevenci proti nemocem srdce a cév si ho proto můžete dopřávat minimálně jednou týdně.

Jak na ryby

V českých vodách najdete asi šedesát druhů ryb, v kuchyni se využívá asi čtvrtina. Hodí se téměř na všechny typy úprav – můžete je vařit, dusit, péct, grilovat nebo využít ve studené kuchyni. Jejich maso je ale většinou jemné, proto se vyvarujte časově náročných úprav a vysokých teplot. Na pánvi ani nemusíte filety otáčet, stačí je polévat horkým máslem – i tak se propečou. K ruce si přichystejte bylinky. Bude se hodit šalvěj, tymián, rozmarýn, kerblík i kopr. A samozřejmě sůl a citron. Teď už jen stačí vybrat tu nejlepší podle vašeho gusta!

Kapr – nejrozšířenější domácí ryba se hodí na smažení i pečení. V Kulinářské akademii Lidlu si můžete připomenout, jak správně vykuchat čerstvou rybuy a jak z ní připravit filety. Roman Paulus vám nabídne recept na klasického smaženého kapra s pečenou zeleninou, kapra v pivním těstíčku nebo méně tradiční variantu kapra na sladkokyselo s jasmínovou rýží. Ze skeletu a zbylého masa můžete připravit rybí polévku. V restauraci už jste možná taky ochutnali kapří hranolky ve vinném těstíčku, vyzkoušejte je tentokrát doma.

Pstruh – lososovitá ryba jemné chuti, hodí se hlavně na pečení a grilování, připravit ji můžete i metodou sous-vide. Ryba si zachová svoji šťavnatost a nebude suchá, což se při přípravě na pánvi může stát. Pstruh má výhodu, že se k němu hodí tradiční i exotická zelenina. V klasickém receptu po mlynářsku stačí rybu obalit v mouce a opéct na másle. Ochutnejte i méně tradičního pstruha se salátem z bulguru, fazolí a avokáda nebo pstruha vařeného v páře s quinoou. Pokud chcete otestovat české ryby ve studené kuchyni, vyzkoušejte carpaccio ze pstruha s řepou a jablky.

Candát – jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb. Její bílé maso je pevné, libové a téměř bez kostí. Candát se hodí k nadívání, můžete ho i vařit, péct nebo smažit. Co takhle křupavý pečený candát se zeleninou minestrone nebo pečený candát s chorizem a zeleninou?

Štika – její maso bude jemné, ale o něco sušší. Hodí se na pečení v troubě se solí a citronem. Vyzkoušejte ji třeba s lahodnou mrkvovo-zázvorovou kaší a čočkou.

Méně tradiční druhy

A nemusí zůstat jen u klasiky. Z tučnějších druhů volte chutného sumce, kterého můžete zapéct s bramborami a parmazánem. Naopak dietnější bude méně tradiční býložravá ryba amur, kterou můžete připravovat podobně jako kapra – sluší jí třeba obalení v těstíčku s bylinkami. Dopřejte si i méně obvyklého lína na kmíně nebo netradiční lahodnou lososovitou rybu sivena, se kterou můžete v receptech zacházet stejně jako se pstruhem. Zachutná i jen tak samotná na grilu s tymiánem nebo rozmarýnem.

Na závěr rybí exkurze už můžeme doporučit jen jednu delikatesu. Pokud se ptáte, co s kůží ryb, kterou nesníte, pak se nebojte z ní připravit křupavé chipsy!

A jakou českou rybu máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU