Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Tlačenka

Jestli si v hospodě nebo bufetu rádi pochutnáváte na tlačence s octem a cibulí, představte si, jaká dobrota to bude, když si ji připravíte sami doma. Přitom to je snadné! Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod na tlačenku, ve kterém se dozvíte, v jakém poměru namlít játra a vařené vepřové kůže i to, na jak velké kusy nakrájet vepřový jazyk, koleno a plec, které se do tlačenky hodí nejlépe. Nakonec vám bude stačit už jen střevo na tlačenku a horká voda v kotli nebo velkém hrnci.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na tlačenku

  • 4 × stroužky česneku
  • 3 kg syrového masa (libové maso - plec, koleno, jazyk a játra)
  • 1 × lžíce sušené majoránky
  • mletý pepř
  • sůl
  • vývar z kůží a nožiček
  • vařené kůže
  • mlýnek
  • střeva na tlačenku
  • provázek
  • špendlík
  • teploměr

POSTUP

Kůže s nožičkami vaříme 1,5–2 hodiny do měkka, aby šly promáčknout prstem.

Použijeme ovar z plece, kolena a jazyku.

Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

V mlýnku nameleme stroužky česneku, syrová játra a vařené vepřové kůže.

Následně z kotle vyndáme ovar – vařený jazyk, plec a koleno. Jazyk oloupeme a spolu s ostatním masem nakrájíme na kusy velké asi 3 cm. Přendáme do mísy s mletými syrovými játry, česnekem a vařenými kůžemi. Ochutíme majoránkou, solí a pepřem. Přidáme vývar z nožiček a kůží a důkladně promícháme.

Směs naplníme do střeva na tlačenku, kde jsme předem zavázali jeden konec a následně zavážeme i druhý konec. Snažíme se, aby ve střevě nebyl žádný vzduch.

Vaříme v kotli při 80 °C asi 2 hodiny.

Uvařenou tlačenku necháme asi 30 minut vychladnout, následně ji otočíme, aby se maso, tuk a koření rovnoměrně rozprostřely. Zároveň špendlíkem propícháme místa s bublinami, aby unikl vzduch a necháme vychladnout. Při chladnutí můžeme několikrát otočit.

Krájíme až po úplném vychlazení v lednici a podáváme s čerstvým chlebem, octem, čerstvě namletým pepřem a cibulí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU