Sklenice důkladně vymyjeme, ideálně několik minut vyvaříme. V hrnci svaříme vodu se solí a následně necháme vychladnout.
Tip: Množství nálevu přizpůsobte množství okurek. Vždy však dodržujte poměry surovin.
Okurky dobře omyjeme, osušíme a jehlou či špejlí několikrát propícháme. Na dno sklenice vložíme vinné listy, naskládáme maximum okurek, ochutíme koprem, hořčicovým semínkem a oloupaným křenem nakrájeným na silnější plátky. Jako poslední opět přikryjeme vinnými listy a zalijeme vychladlým rozvarem.
Tip: Na jednu sklenici použijte 2 vinné listy, 4 silnější plátky křenu, 1 lžičku hořčičného semínka a větvičku čerstvého kopru.
Veškeré suroviny musí být celé ponořené v nálevu. K tomu si můžeme dopomoci špejlemi, které se vzpříčí ve sklenici. Pokud bychom používali kvašák, zatížíme klasickým způsobem.
Okurky nezavíráme. Víko necháme pootevřené, aby kvašení mohlo probíhat.
Necháme pracovat zhruba týden při pokojové teplotě, zakryté utěrkou.
Hotové rychlokvašky už můžeme uzavřít a skladovat v lednici až 2 měsíce.