Roman Paulus

Divoká vs. klasická brokolice: Jaký je rozdíl a jak je zpracovat?

Brokolice je zelenina, která dělí lidi na dva tábory – šéfkuchař Roman Paulus vás ale přesvědčí, že byste se měli přidat do toho, který si ji nemůže vynachválit. Ve svém videu vám ukáže dva základní druhy brokolice – kromě té klasické, která se podobá květáku, se v kuchyni objevuje i takzvaná divoká (neboli stonková či chřestová) brokolice. Avšak ta není zdaleka tak běžná. Oba druhy jsou ale velmi univerzální a dají se vařit (jen krátce!), smažit nebo restovat. Vyzkoušejte ji podle tipů Romana Pauluse a zaručeně si pochutnáte.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Divoká brokolice se někdy nazývá i stonková nebo chřestová a od klasické se liší tvarem. Má dlouhý, tlustý stonek a malé růžičky s tmavě zelenou barvou. Chuť je jemnější a sladší než u její obvyklejší příbuzné.

Klasická brokolice připomíná známý květák, má velké tmavě zelené růžičky uspořádané do kuželovitého tvaru. Chuť je poměrně výrazná, ale příjemná.

Obě brokolice se jí celé. Stonek se oloupe a konzumuje syrový podobně jako kedlubna, nebo se neoloupaný přidá do jídla, ideálně do polévky, kde se později rozmixuje. Růžičky se blanšírují v osolené vodě, vaří na páře, restují, grilují, smaží či zapékají. Připravíte z nich rychlé pesto i brokolicovou omáčku.

Tip: Pro zachování krásné zelené barvy a maximálního množství živin brokolici tepelně upravujte krátce (2–3 minuty). Aby se nerozvařila, ihned ji zchlaďte ve studené vodě.

S oběma druhy brokolice si pochutnáte a zároveň uděláte něco pro své zdraví. Je vhodná pro děti a do zdravého, dietního i redukčního jídelníčku.

Zkuste brokolici v některém z našich jednoduchých receptů.

Do 30 minut připravíte snadný rychlý oběd z těstovin a brokolicového pesta. Stejně rychle a možná ještě snadněji veganskou krémovou polévku z brokolice a kešu ořechů. Gurmáni pak ocení neobvyklou kombinaci brokolice, hrušky, vlašáků a modrého sýra v rychlém receptu s noky anebo kance se šípkovou omáčkou, kterého brokolice skvěle doplňuje. A abychom nezapomněli na letní radovánky, milovníci této zeleniny rozhodně musí vyzkoušet grilovanou brokolici v alobalu, podávanou s balkánským sýrem a paprikovou omáčkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU