Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Pokud jste doteď v kuchyni používali jenom mletý černý pepř, připravte si rozšířit obzory! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video přehled několika různých druhů pepřů, se kterými se v gastronomii můžete nejčastěji setkat. Zjistíte třeba, že černý a bílý pepř pochází ze stejné rostliny nebo k čemu se hodí červený pepř, který se používá i ve směsi tří pepřů. Zelený pepř můžete zakoupit nejenom sušený, ale také zalitý ve sladkokyselém nálevu. Čerstvý pepř se naopak hodí v asijské kuchyni a je plný pikantní chuti.
01.Černý pepř je asi nejběžněji používaný. Jedná se o nedozrálé plody pepřovníku, které prošly fermentací a sušením. Jsou tvrdé a je vhodné je po použití z jídla vyndat, nebo rozdrtit.
02.Používá se v široké škále pokrmů. Celé kuličky najdete v každém vývaru, ve většině českých omáček včetně svíčkové, ale třeba i ve sladkém horkém nápoji masala. Drcený (zejména čerstvě drcený z mlýnku) se pak používá do většiny jídel od míchaných vajíček až po ochucení právě dodělaného tuňákového tataráku.
03.Zelený pepř je málo používaný. Jedná se taktéž o nedozrálé plody pepřovníku, avšak neprochází fermentací a tak si po sušení uchovají zeleno-šedivou barvu.
04.Hodí se zejména do směsí různých pepřů na steaky.
05.Když oloupete zralé plody pepřovníku, získáte tak bílý pepř bez svraštělé slupky. Díky jemnější chuti se hodí zejména k ochucení jemných bílých ryb jako je pstruh nebo candát.
06.Červený pepř, někdy nazývaný i růžový pepř, jsou zralé bobule naprosto odlišné rostliny pepřovce brazilského a není tak pravým pepřem. Díky své atraktivní barvě se celý používá zejména do směsí a čerstvě drcený k oku lahodícímu dokončení pokrmů. Na exkluzivním steaku Tomahawk bude vypadat a chutnat naprosto bravurně.
07.Častá forma uchování hroznů zeleného pepře je sladko-kyselý nálev. Takový pepř vypadá nejen velmi esteticky, ale oceníme zejména jeho stálou dostupnost na přípravu pepřové omáčky.
08.Pokud se vám podaří sehnat čerstvý zelený pepř, řádně si ho vychutnejte a nebojte se ho rozkousnout. Využijete ho zejména na přípravu rozličných asijských jídel.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT