O pepřích
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pokud jste doteď v kuchyni používali jenom mletý černý pepř, připravte si rozšířit obzory! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video přehled několika různých druhů pepřů, se kterými se v gastronomii můžete nejčastěji setkat. Zjistíte třeba, že černý a bílý pepř pochází ze stejné rostliny nebo k čemu se hodí červený pepř, který se používá i ve směsi tří pepřů. Zelený pepř můžete zakoupit nejenom sušený, ale také zalitý ve sladkokyselém nálevu. Čerstvý pepř se naopak hodí v asijské kuchyni a je plný pikantní chuti.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Černý pepř

01.Černý pepř je asi nejběžněji používaný. Jedná se o nedozrálé plody pepřovníku, které prošly fermentací a sušením. Jsou tvrdé a je vhodné je po použití z jídla vyndat, nebo rozdrtit.

02.Používá se v široké škále pokrmů. Celé kuličky najdete v každém vývaru, ve většině českých omáček včetně svíčkové, ale třeba i ve sladkém horkém nápoji masala. Drcený (zejména čerstvě drcený z mlýnku) se pak používá do většiny jídel od míchaných vajíček až po ochucení právě dodělaného tuňákového tataráku.

Zelený pepř

03.Zelený pepř je málo používaný. Jedná se taktéž o nedozrálé plody pepřovníku, avšak neprochází fermentací a tak si po sušení uchovají zeleno-šedivou barvu.

04.Hodí se zejména do směsí různých pepřů na steaky.

Bílý pepř

05.Když oloupete zralé plody pepřovníku, získáte tak bílý pepř bez svraštělé slupky. Díky jemnější chuti se hodí zejména k ochucení jemných bílých ryb jako je pstruh nebo candát.

Červený pepř nebo růžový pepř

06.Červený pepř, někdy nazývaný i růžový pepř, jsou zralé bobule naprosto odlišné rostliny pepřovce brazilského a není tak pravým pepřem. Díky své atraktivní barvě se celý používá zejména do směsí a čerstvě drcený k oku lahodícímu dokončení pokrmů. Na exkluzivním steaku Tomahawk bude vypadat a chutnat naprosto bravurně.

Nakládaný pepř

07.Častá forma uchování hroznů zeleného pepře je sladko-kyselý nálev. Takový pepř vypadá nejen velmi esteticky, ale oceníme zejména jeho stálou dostupnost na přípravu pepřové omáčky.

Čerstvý pepř

08.Pokud se vám podaří sehnat čerstvý zelený pepř, řádně si ho vychutnejte a nebojte se ho rozkousnout. Využijete ho zejména na přípravu rozličných asijských jídel.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo